Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредна среща на лидерите на страните от ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Брюксел в извънредна среща на Европейския съвет.

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 година. В поканата си председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заявява: „Време е да постигнем споразумение по многогодишната финансова рамка, на равнище на Съвета“.

Преди срещата на върха председателят Мишел проведе индивидуални разговори с всички 27 лидери на държавите от Европейския съюз. Той се срещна и с българския министър-председател Бойко Борисов. На 6 февруари двамата обсъдиха бюджетната рамка на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 година.

Очаква се Мишел да представи предложение за общия размер на бюджета и това как да бъде разпределен.

Преразпределението на средствата по отделните пера и обвързването на еврофондовете със спазването на върховенството на закона са само част от спорните въпроси. Освен това лидерите трябва да решат как ще бъде покрита вноската на Великобритания в бюджета на ЕС. Тя е била поне 10 милиарда евро годишно, твърдят експерти.  Лидерите на страните от ЕС ще дискутират и предизвикателствата, поставени от климатичните и технологичните промени в света.

Всички тези въпроси поставят разделителни линии между богатите държави, които са донори на европейската хазна – и тези, които получават повече, отколкото внасят. Една от тези страни е и България.


image0 (9K)