Лидерите на основните политически партии за предизборната борба

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 50, 1990 г.
ИЗВОДИ И ПОУКИ
ЛИДЕРИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В ОБЩИНАТА – БСП, СДС И БЗНС – ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА, ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ И СВОЯТА БЪДЕЩА ДЕЙНОСТ
Росен МИХАЙЛОВ, председател на Общинското ръководство на БЗНС:
-Ние не бяхме подготвени за такава предизборна борба. Самите прийоми – и политически и чисто технологични, бяха непознати за повечето от нашите активисти и членове. Но мисля, че в хода на предизборната кампания успяхме да натиснем „педалите”, направихме немалко, за да запазим авторитета си като самостоятелна политическа сила. Отчитайки реално резултатите, все пак трябва да признаем, че успяхме да използваме едва 15-20 на сто от наличните кадрови ресурси. Какво ни попречи? В селото, нашата естествена социална среда, победи страхът. Хората не можаха да се освободят от старите си политически навици, не можаха да се ориентират в извънредно голямата поляризация на силите. Можехме ли да им помогнем при положение, че БЗНС си постави като основна цел да бъде конструктивна опозиция, да бъде център между двете големи политически сили – БСП и СДС? Лошото е, че когато имаш насреща си манипулация, можеш да й се противопоставиш по два начина: или да отговориш със същото, или да я премълчиш. Ние избрахме второто и не спечелихме онова, което очаквахме. Но все пак гласовете за БЗНС в общината са 7 пъти повече, отколкото са нашите членове (в селата гласовете са толкова, колкото и членовете ни). Изборите ни разкриха много истини – за нашите политически конкуренти, за нашата членска маса, за нейните настроения и готовност за борба в едни наистина необичайни условия.
От целия многомандатен район (бившия Старозагорски окръг) ние спечелихме само едно депутатско място във Великото народно събрание. Не го считаме за поражение, но очевидно и Общинското ръководство на БЗНС, и всеки от сдружените земеделци ще трябва да си направи собствени изводи за бъдещето на съюза. Най-важното е, мисля, да осъзнаем, че с открити чела ще решаваме всички наши проблеми.
Като цяло резултатите на БЗНС показаха погрешната ни предизборна стратегия. Без единството на всички сдружени земеделци трудно можем да създадем една силна, авторитетна земеделска партия в България. Извън всякакви „шапки”, единен, самостоятелен – това е бъдещето на БЗНС.
Тотьо НАНЕВ, председател на Общинския съвет на Българската социалистическа партия:
-Това, което искам без колебание да подчертая, е, че тези избори като първа победа на младата българска демокрация. Въпреки острата политическа борба, по време на самите избори се прояви мъдростта на нашия народ, неговата политическа и гражданска зрелост и те преминаха свободно, демократично и честно.
Самите резултати удовлетворяват членовете на БСП и общинското ръководство на партията в Стара Загора. Удовлетворява ни, че голяма част от населението повярва в платформата на БСП и в кандидатите, които издигнахме за народни представители. При тази много голяма поляризация на силите, изразена главно към двете политически сили – СДС и БСП, смятаме, че спечелването на три от четирите депутатски мандата по мажоритарната система и почти половината проценти по пропорционалната за кандидатите на БСП е успех. Този вот на доверие, получен в тези трудни избори, приемаме като аванс, който ни задължава като партия изключително много. Доверието си според мен народът изрази главно защото повярва във възможностите на БСП да се обнови, в нейните сили да продължи промените, започнали след 10 ноември. Това доверие ни бе гласувано не само защото платформите на БСП и на нейните кандидати вдъхнаха увереност за сигурност, спокойствие и стабилност в социално-икономическото развитие на страната, но и защото първите стъпки на промените са вече факт. Това за Стара Загора се изразява в преструктурирането на общинската партийна организация и нейното кадрово обновяване (повече от 85 на сто от състава на Общинския партиен съвет е от необвързани с тоталитарния режим млади, професионално компетентни хора), в реалното разделяне на партийната от държавната власт и другите структури на управление, в новия подход и стил на ръководство.
Общинското партийно ръководство добре съзнава, че тепърва предстои къртовска работа, за да потвърдим доверието на хората, които избраха червената бюлетина. Вярваме, че ако с ежедневната си дейност даваме доказателства за стремежите към обновление на партията, а това значи за обновление на обществото и в частност на Стара Загора, можем да разчитаме и в бъдеще на тази подкрепа. Благодарим на хората, които подкрепиха БСП, които й дадоха шанс да заживее нов живот. Но не си правим илюзии, че ако проявим колебание, ако не реализираме това, което прокламирахме в платформите, ако отново допуснем разминаване между думи и дела, е възможно подобно доверие. Затова нашите най-близки задачи свързваме с подготовката на общинските избори. Времето е кратко, но проблемите ги знаем, посочиха ги и хората на предизборните срещи. Тяхното решаване не търпи никакво отлагане и това е непосредствено задължение на социалистите, които работят в общинския народен съвет, в кметствата и във фирмите. Предстои ни усъвършенствуване организационната структура на БСП и по-нататъшно обновление на кадрите на всички равнища. Предстои ни работа за реализиране на общинската платформа на БСП.
Динко ДИНЕВ, председател на координационния съвет на СДС:
-Искам още в началото да подчертая, че в хода на предизборната кампания ние не бяхме поставени в равноправни условия с основния ни конкурент – БСП. Нека само съпоставим нашия предизборен клуб и сградата на ОбС на БСП, която реално бе предизборен щаб на БСП. Или многото платени агитатори на БСП с нашите четирима платени координатори. Разбира се, ние отчитаме и собствените си грешки – от някои по-остри агитационни материали, които въздействуваха отрицателно, до липсата на опит и зрелост (средната възраст на нашия актив бе някъде около 30 години). Но мога отговорно да заявя, че СДС водеше предизборната кампания честно, без манипулации, без демагогия и лъжи. Загубихме гласове от това, но излязохме с чест и достойнство от предизборната борба.
Радостен е фактът, че в Стара Загора СДС спечели изборите, макар като цяло в общината да загубихме. Главната причина според мен е, че в селата и в някои квартали на града („Лозенец”) населението се оказа податливо на манипулации, не можа да се освободи от страха. Социологическите изследвания вероятно ще покажат, че за СДС, за промяната гласуваха преди всичко младите хора, интелигенцията. А това е най-обнадеждаващият показател за бъдещето на Съюза на демократичните сили. Въпреки някои тенденции, ние ще продължим да съществуваме като обединена опозиция, ако не до края на Великото народно събрание, то поне до изборите за местни органи на държавната власт. Противното би означавало отказ от започнатата борба за демократизиране на обществото. Убеден съм, че политическият момент изисква още по-тясна консолидация на опозицията като цяло. Съюзът на демократичните сили трябва да продължи да работи като коалиция на партии и сдружения, като се опита да обедини и останалите политически сили в общината.


image0 (9K)