Лидерите на ЕС одобриха споразумението с Великобритания за напускането на ЕС

Премиерите на страните членки на Общността благодариха на Мишел Барние за „неуморните усилия“

Лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз в неделя са одобрили условията на историческото споразумение с Великобритания на специална среща на високо равнище в Брюксел, предава „Франс прес“, цитирана от „Фокус“.

„ЕС-27 одобри споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС) и политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа „Туитър“.

Лидерите на ЕС благодариха на Мишел Барние за „неуморните усилия“, предава още „Франс прес“.

Официалното изявление гласи, че лидерите на Съвета на ЕС „подкрепят споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия“.

ЕС приканва всички свои институции „да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че споразумението може да влезе в сила на 30 март 2019 г., за да се осигури гладко оттегляне“. Великобритания ще напусне ЕС на 29 март.

Изявлението също така официално одобрява политическата декларация относно бъдещите връзки между Великобритания и блока, която обхваща множество въпроси, включително търговия, сигурност и околна среда.

„Европейският съвет потвърждава отново решимостта на Съюза да поддържа възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство в бъдеще, в съответствие с политическата декларация“, гласи изявлението.


image0 (9K)