Лечева: Европредседателството не трябва да замазва вътрешните проблеми

„Не само БСП критикува провелото се европредседателство. Мнение и оценка дадоха и много експерти. Ние изразихме нашето желание за доброто му провеждане, защото още в началото предложихме програма, която подкрепихме“, коментира пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева.

[ad id=“225664″]

„От европредседателство печелят онези държави, които имат силни граждански общества, свободни медии и силни политически сили, които са коректив на управляващите. Затова едно европредседателство не бива да замазва вътрешните държавни проблеми и да успива опозицията. Тя трябва да е коректив на управлението“, подчерта Лечева.

Тя добави, че ние сме най-бедната държава в ЕС, с много сериозна дистанция от предпоследната страна по бедност в съюза.

„Желанието на БСП беше европредседателството да работи за просперитета на България, а не за имиджа и престижа на премиера. Ние се борим за онзи социален стандарт, какъвто имат големите страни от Евросъюза, от които ние сме твърде далеч. Искахме да сме конструктивна опозиция по време на европредседателството”, добави Лечева.

[ad id=“263680″]

Според нея в момента нито управляващите, нито техните коалиционни партньори могат да зададат истинския дневен ред на държавата. „Да ми се махнат от главата”, не е решение на един или друг проблем“, каза тя, цитирайки думите на премиера Бойко Борисов. Лечева добави, че се искат болезнени решения по проблемите, свързани със здравеопазването, образованието, повишаването на доходите.

По отношение на предстоящото национално съвещание на БСП на 21 юли, Весела Лечева обясни, че на него ще бъде представена алтернативата за управление на България от страна на лявата партия, като ще бъдат подготвени политики по чувствителните за страната сектори.

[ad id=“236993″]

Тя каза, че се вижда всяка седмица с хора от избирателния си район – Велико Търново и там те искат твърди политики спрямо корупцията. Лечева открои бедността като най-големият проблем в България.


image0 (9K)