Лечебните свойства на лимона

Лимоните са плодовете на лимоновото дърво (Citrus limon, Rutaceae). Името идва от азиатската дума за „кисел плод”. Средно един лимон съдържа три супени лъжици сок. Той действа антибактериално. В миналото лимоните са били рядкост и царете са ги използвали за ценен подарък. Богатите викторианци са садяли лимони, за да покажат класа и престиж.

Диетолози съветват да се консумира поне по половин лимон дневно, нарязан в салата или като сок към салата или чай.

Лимонов сок и лимоновите кори имат антисептичен ефект, а листата на дървото се използват за намаляване на висока температура. Укрепва умунната система и действа като антиоксидант, като защитава клетките от щетите, който нанасят на тялото ни вредните радикали.

[ad id=“236993″]

Употребата на лимони имат противовъзпалително действие. Те помагат на тялото да се очисти чрез насърчаване на изпотяването и действат като естествен диуретик. Лимоните също стимулират апетита, помагат на храносмилането, укрепват тялото и отбранителната му система, облекчават спазмите и разширяват кръвоносните съдове на кожата.

Лимонът е натурален антиоксидант. Лечебните свойства на лимона се знаят още от древни времена. В него се съдържат пектинови вещества, флавоноиди, витамини, органични киселини и голямо количество на витамин С.

Цитрусовият аромат намалява безпокойството и облекчава напрежението. Той притежава още едно невероятно свойство – подобрява паметта и умствената дейност. Японски учени са установили, че когато има аромат на лимон на работното място се правят по-малко грешки. Ставаме по-концентрирани.

Масло от лимон е средство срещу депресия. Има много рецепти с  лимони, които могат да се използват почти при всички заболявания. Нормализира кръвното налягане. Почиства въздуха в помещенията и придава приятен аромат.

[ad id=“225664″]

Лимонът помага при хипертония, анемия и други. Предлагам ви една изпитана рецепта:

5 броя лимони – накълцани на дребно

25 броя – индришета (накълцани на дребно)

25 броя – костилки от праскови (вътрешната ядка, счукана)

500 гр. Мед

Всичко това се обърква и се взема по 1 с.л. сутрин и вечер 30 мин. преди ядене

Лимоновата миризма гони мравки, комари и други насекоми. Изстисквате сок и го разреждате с вода. Използвате бутилка с помпа и пръскате на местата, където има насекоми.


image0 (9K)