Лех Валенса бил „жертва на руската пропагандна машина“

Бившият държавен глава на Полша Лех Валенса е станал „жертва на руската пропагандна машина“. До такъв извод стига известният полски журналист Бартош Венглярчик, който работи като сътрудник на Gazeta Wyborcza в Русия и САЩ, предава EA Daily, цитирана от „Фокус“.

Повод за дадената характеристика стана неотдавна дадено интервю на Валенса, в което той определи държавния глава на Руската федерация Владимир Путин като „мъдър човек“ и изрази готовност да посети Москва, за да допринесе за подобряването на отношенията между двете страни.

„Подобни заявления се разпространяват широко в руските държавни средства за масова информация. Те доказват, че Кремъл е прав, че Западът критикува без аргументи Владимир Путин и че има различни мнения, които призовават за отмяна на международните санкции и настояват за връщането към „нормални“ отношения с Москва“, пише Венглярчик. Според него „всяка положителна дума за Путин, макар и извън контекста, е безценна за Москва“.

„Когато даваме интервюта на руските държавни медии, трябва да си спомним, че това винаги е капан: думи, които съответстват на пропагандната линия на Кремъл, ще бъдат подчертани, а тези, които са неудобни – в най-добрия случай – ще бъдат дълбоко погребани. Винаги е игра на котка и мишка“, е съветът, който полският журналист отправя към политиците във Варшава, като допълва, че Лех Валенса „загуби играта”.

EADaily отбелязва, че през този месец Лех Валенса се озова в центъра на два скандала. Първоначално журналистите разкриха, че изповедникът на бившия президент на Полша Хенрик Янковски е педофил. Няколко дни по-късно прокуратурата обвини внука на бившия президент Бартоломю Валенса в побой и ограбване на гражданин на Швеция.


image0 (9K)