Летящ старт за учениците от Търговската гимназия в Стара Загора

Ученици от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора тръгнаха с летящ старт в новата учебна година. Два екипа завоюваха призови места в наскоро приключили състезания. Деветокласници участваха в Националния фестивал „Наука на сцената“ и се класираха на трето място, а вторият екип, съставен от ученици от 12 клас, премери сили в 24-часовия маратаон Climathon Stara Zagora 2016, свързан с климатичните промени, със замърсяването на природата по света, в България и в частност – в Стара Загора.

tg111-те девтокласнички от ТГ, участвали във фестивала „Наука на сцената 6“ в Севлиево, се класираха трети. Целта на този форум е да демонстрира изследователски подход при обучението по биология, физика, химия, математика, както и ролята на учителя в предизвикателството да запали интереса на учениците към науката. Старозагорските момичета са имали само 2 месеца за подготовка, докато другите отбори – цели 2 години. Но публиката и журито е оценила по достойнство задаваните от тях оригинални и забавни въпроси в различни области на науката, на които за да отговориш, трябват много солидни познания по различни дисциплини.

Преподавателката Тонка Иванова е научният ръководител на този отбор.

tg

tg3Момчетата от 12 клас се съревноваваха в международния обмен на информация с хора от 36 страни и 66 града от целия свят. Спечелиха всеобщото одобрение и симпатия. Те са представили проект за екоземеделие, засягайки много актуални въпроси с пустеещите земи в България. Идеята е била оригинална, неексплоатирана от останалите екипи, участници в състезанието. Бизнес проектът на учениците от Търговската гимназия за пустеещите земи включва използването на нови технологии като сканиране на земята с дронове, като идеята е темата да се доразвие теоретично, да се финансира и а се реализира действително.

Ръководител на втория отбор е учителят по география в гимназията Тончо Петров.


image0 (9K)