Летните музикални вечери под звездите в Стара Загора от днес

Традиционните „Летни музикални вечери на Античния форум – Стара Загора“ тази година включват няколко специално подбрани продукции, които ще бъдат показани на откритата сцена. За пореден път програмата на Държавна опера-Стара Загора в тези три дни се осъществява благодарение на изключителното съдействие на Община Стара Загора.

[ad id=“225664″]

На 19 юли от 21 ч. ще бъде представена музикалната драма „Нестинарка“ по музика на  Марин Големинов и хореография на Маргарита Арнаудова- с участието на солистите Анелия Димитрова – в ролята на Демна, Веса Тонова – Струна, Фиорди Лоха – Найден, Станко Танев – Старецът, Ивайло Янев – Колю, солисти и кордебалет на Старозагорската опера. Сюжетът на „Нестинарк“ е чудна смесица от староезически представи и по-нови християнски преживяванияВърху широката основа на народния обичай се развива личната драма на главната героиня Демна. Действието се развива в едно нестинарско село в Странджа и село в югозападна България. Премиерата на „Нестинарка“ бе на 23 май тази година, а спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110-та годишнина от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.

Следващата вечер /20 юли/ от 21 ч. ще прозвучат на открито любими песни на легендарните „Дийп пърпъл“ и „Рейнбоу“ под наслов „Children in Time“ със специалното участие на Николо Коцев и „Кикимора“ със солист Никола Здравков. Грандиозният концерт е в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев. „КИКИМОРА е една от малкото групи (ако не единствената), която може да си позволи да направи такъв проект. Групата е силна, съставена от много добри музиканти, които могат да изсвирят материала. Солистът ни  Никола Здравков се справя без проблем с парчета, които дори самите Иън Гилан и Дейвид Ковърдейл вече не могат да изпеят. Аз имам музикалната култура да оркестрирам материала, което хич не е лесна задача. Свикнали  сме да работим с оркестри, а подобна симбиоза принципно си е сериозно предизвикателство както за бандата, така и за оркестъра. Не на последно място сме щастливи да имаме силен съюзник в лицето на Държавна Опера-Стара Загора, диригента Димитър Косев и директора Огнян Драганов. При такива предпоставки е съвсем естествено да реализираме този проект.“ – казва Николо Коцев , ръководител на групата.

[ad id=“263680″]

Летните музикални вечери под звездите ще завършат с новия проект на Васил Петров „Swinging rock“, който ще бъде представен за първи път на 24 юли от 21 ч. В концерта на певеца участват Военен биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев и оркестърът на Операта в Стара Загора. На сцената с тях ще се качат и Венцислав Благоев – тромпет и флюгелхорн, Владислав Мичев – цугтромбон и Димитър Благоев – китара. Част от военната формация са и момчетата от Overground Brass Band, с които Васил Петров ще изпълни две песни. В концерта ще чуете авторски аранжименти на съвременни поп и рок песни. Музикантите ще ни покажат как биха звучали Нирвана, Майкъл Джексън, Лайнъл Ричи, Бон Джоуви в стил суинг джаз в акомпанимент на биг бенд. Васил Петров ще представи тази нова  концертна програма преди да я изпълни на 4 септември в Созопол на Аполония 2018. „Изкушен съм да направя поп и рок песни, който ми правеха впечатление в моето юношество, сега звучащи в чудесни аранжименти като джаз стандарти. За първи път ще представим такава цяла програма. “ споделя Васил Петров.


image0 (9K)