Лекари са притеснени, че държавата ще изгуби европейските средства за нови линейки

екип на Спешна помощ
Напрежение в спешната помощ. Можем да загубим средства за модерни линейки, според лекари, тъй като държавата се бави с работата по проектите

Проектът за модернизация на спешната помощ на стойност 160 млн. лв. е отложен за декември. Това обяви Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, съобщава сайта dir.bg.

По думите й причината за това е, че ръководството на Министерството на здравеопазването през февруари 2017 г. е изразило становище, че няма готовност.

Според нея, ако до месец септември не стартират реформите държавата ще загуби 160 млн. лв.

В момента са стопирани проектът за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения.

За неразбориите Кателиева обвини предходния здравен министър д-р Илко Семерджиев, който не подкрепил проекта.

[ad id=“226585″]

Кателиева каза още, че отмяната от съда на текстове от стандарта по спешна медицина поставя работата на спешните медици извън закона. Според нея държавата е позволила на определени лобита да спрат действието на части от стандарта, защото частните болници нямали интерес да отговорят на изискванията му за спешните си отделения. По думите й частните болници нямат истински спешни отделения, тъй като по закон не може да се взимат пари от пациент в спешно отделение.

От асоциацията настояват да се пренапише стандарта за спешна медицина, съобразно европейските стандарти, както и за повече прозрачност по проекта за модернизация на спешната помощ.

Оборудването на нито една линейка не отговаря на европейските стандарти, филиалите за спешна помощ обикновено са в приземни етажи на сгради, а лекарите напускат заради лоши условия на работа и агресията срещу тях, обясни Кателиева.

По думите й през последните 25 дни са регистрирани 5 случая на нападения над медици. Качеството на работата ни спада, защото няма кой и с какво да оказва необходимата помощ, каза още тя.


image0 (9K)