Лекари от Плевен извършиха уникална операция и спасиха онкоболна родилка

Лекари от плевенската университетска болница „Света Марина“ спасиха онкоболна родилка и бебето й с уникална операция.

[ad id=“225664″]

Жената научава, че има рак на шийката на матката, когато бременността й е напреднала, но въпреки това решава да задържи детето.

„Не беше лесно да взема това решение, защото имам и друго дене – на година и четири месеца, трябваше да мисля и за него“, каза пред bTV 31-годишната родилка Нефизе Кадир. „Когато откриха тумора, бебето беше в петия месец – усещах го то риташе“. Това кара жената да вземе трудното решение, да го задържи.

Нефизе минава през много болници и лекари и всички я съветват да махне плода и спешно да се подложи на операция за отстраняване на тумора. Накрая попада в болница „Света Марина” и получава подкрепата на директора на лечебното заведение проф. Григор Горчев и екипа му.

[ad id=“237001″]

Има подкрепата на семейството си и най-вече на съпруга си – Кадир Кадир. „Психически тя беше по-силна“, признава съпругът.

Бебето се ражда на 26 февруари – месеци и половина по-рано. Вече е в стабилно състояние, наддава добре и скоро ще бъде изписано от болницата.

„Изчакването беше рисковано, но трябваше да се съобразим с волята на майката, нейното решение беше много категорично, любовта ѝ към плода беше голяма“, коментира проф. Горчев. Той е извършил операцията по отстраняване на тумора.

„Операцията по принцип е рискова заради обилното кръвотечение, а при родилки е още по-опасно“, каза още лекарят. Той е оптимист за Нефизе, ракът е бил между първи и втори стадий и с лечение и след раждането тя най-вероятно ще бъде излекувана напълно.

„Проблем в България е липсата на профилактика, с която навреме да бъде установен рак на шийката на матката“, смята лекарят.


image0 (9K)