ЛЕКАРИ МРАЗЯТ БОЛНИЦАТА В ЧИРПАН

georgi_milanov_resizedГеорги Миланов, главният редактор на в-к „Здравей, Чирпан“, е публикувал текст, в който възмутено разказва как трима лекари, обединени от личните си икономически интереси, съсипват болницата в Чирпан.

Признавам, че заглавието звучи доста шокиращо. Но има достатъчно факти, които дават възможност да се направи обосновано предположение, че това е така. Има една групичка лекари в Чирпан, които в името на своите лични икономически интереси, последователно и целенасочено, съсипват доболничната и болничната помощ в Чирпан. Колко точно са на брой, е трудно да се каже. Водещи са трима от тях. (По разбираеми причини, няма да напиша имената им, но в края на текста ще дам джокер, който ще помогне за тяхната идентификация.)
Какво се случва? Пациентът отива при личния си лекар, споделя проблема си и джипито, след като го преглежда, му дава направление (ако се налага) за специалист. В Чирпан. Човекът си взима направлението и си записва час за въпросния специалист. Влиза на преглед и в края му чува: „Да. Не съм сигурен какъв ти е проблемът. Затова трябва да те видят на скенер (рентген, ехограф, …). Но, ще отидеш в Пловдив (Стара Загора, Първомай, …). Там са по-добрите специалисти с по-добрата апаратура. Сега ще ти дам направление за тях.“ Често пъти специалистът провежда бърз разговор по телефона и заявява: „Готово! Уредих нещата. Утре да си там!“ Притесненият, но и благодарен пациент, с упование и вяра, се прибира в къщи и започва да проверява за разписания на автобуси и влакове. После тайничко поглежда спестените си парички с мисълта дали ще му стигнат за докторите. Подобна картинка се наблюдава и при необходимостта от хоспитализация: „Виж, какво, трябва за няколко дни да влезеш в болница и да ти направят едни изследвания. Препоръчвам ти една клиника в Пловдив (Стара Загора, Първомай, …). Познавам колегите и веднага ще говоря с тях.“ С бъдещите майки положението е същото. Тук дори се действа по-грубичко: „Ти, да не си луда да раждаш в Чирпан?! В чирпанската болница само ромки раждат. Нямаш работа при тях! Я, виж, какво хубаво родилно отделение има в …!“
И така, ден след ден, месец след месец, година след година. Средства, които могат да останат в системата на чирпанското здравеопазване, се отправят към съседни градове. (Е, част от тях, макар и малка, се връщат като бонуси към чирпанските посредници.) Няма как да се изчислят пропуснатите ползи от доболничната и болничната помощ в Чирпан, но вероятно става въпрос за милиони! От това губят местните медицински заведения, губят пациентите, губи Чирпан, губи цялото общество! Печелят малцина. До кога?
И, сега, обещаният джокер. Трима лекари: двама мъже и една жена. Мъжете са с еднаква специалност. Стига толкова!


„Здравей, Чирпан“


image0 (9K)