Лейди Гага на 35. Трънливият път на успеха

От появата си на голямата сцена с нейното „Poker Face“ през 2008 г. и грабвайки награда „Грами“ на мига, Лейди Гага е всичко друго в света на музиката, но не и стандартна. Нейните маски, станали актуални много преди коронавирус пандемията, ексцентричните ѝ визии, костюми, прически, песни и видеа винаги „крещят“ и не оставят безразличен никой, който ги е виждал. Единственото, което може да се каже, че остава константа при Гага, е нейният талант. Макар че и той вечно прелива от една област в друга, расте и завладява и киното, като представя палитра от образи, които никой друг изпълнител в миналото или на съвременната сцена не може да представи. Така е защото Гага е просто несравнима.

Без значение дали я обичате, или мразите, дали я слушате, или превключвате радиостанцията, когато започне нейно парче, дали гледате с отворена уста новото ѝ видео, или изключвате телевизора, има неща за Лейди Гага, които си струва да знаете.

Както обикновено, зад маските се крият най-ревниво и болезнено пазените тайни и пътят към славата е осеян с трънливи пътеки…

Снимка: Официален профил в Instagram

Стефани Джоан Анджелина Германота се ражда на 28 март 1986 г. в Ню Йорк. Майка ѝ се казва Синтия, а баща ѝ Джо. Джо Германота, президент на фирмата GuestWifi, има голяма заслуга за прекарването на безжичен интернет в хотелите в САЩ.

Стефани има по-малка сестра Натали. Тя става дизайнер и казва, че също винаги се е обличала ексцентрично, но не чак колкото сестра си. Като малки бащата на двете момичета не гледал с добро око на ексцентричните тоалети и често им се карал.

Когато е на 4 години, Стефани започва да свири на пиано по настояване на майка си. Синтия я карала да стои на пианото по един час всеки ден, без значение дали ще свири, или не.

Първото ѝ представление е, когато участва в пиеса в първи клас. Тя сама изработва костюма си от алуминиево фолио и закачалки.

От 11-годишна работи с един вокален педагог – Дон Лоурънс. Запознава с него, след като племенникът на Дон чува Стефани да си пее в един бутик в Ню Йорк и решава да я свърже с чичо си.

Започва да пише първите си балади на 13-годишна възраст.

Стефани Германота като ученичка                  Скрийншот: The Things

Стефани учи в едно от най-старите частни девически училища в Манхатън, докато там са ученички още Парис Хилтън и Каролин Кенеди. Докато учи там, Стефани е единствената възпитаничка, която работи след училище. Тя е сервитьорка в закусвалня. Още през първата година в гимназията Стефани става част от банда, която свири класически рок парчета на Led Zeppelin и U2.

След гимназията Германота е сред 20-те приети студенти в престижен нюйоркски колеж по изкуствата, но там никак не се чувства на място. Напуска още след втория семестър. По-късно Гага казва за този период от живота си, че е е усещала, че сама може да научи повече за изкуството, отколкото в колежа. Не е ясно точно каква роля е изиграл и фактът, че докато учи в това учебно заведение, някой от нейните съученици създава Facebook групата „Стефани Германота, ти никога няма да бъдеш известна“. Умираме си да видим лицето на създателя на тази група сега!

Снимка: БТА/АР

Когато е на 19 години, Стефани всъщност прави уговорка с баща си да напусне колежа и семейния им дом и ако до една година не е подписала договор със звукозаписна компания, да се върне в колежа.

Нещата не ѝ потръгват по най-добрия възможен начин. Стефани е отхвърляна от много прослушвания с обяснението, че има страхотен глас и талант, но няма нужната визия за бизнеса. Нещо, което по-късно е много добре застъпено във филма „Роди се звезда“.

След като се изнася от семейното жилище, си наема малък апартамент в Долен Ийстсайд, работи като танцьорка в един от клубовете там.

Успява да сключи договор със Sony като текстописец и прави песни за Бритни Спиърс, Фърги, New Kids On The Block, The Pussycat Dolls.

Стеафани Германота започва работа в Interscope Records           Скрийншот: The Things

Akon има голяма заслуга за пробива на Гага и привличането ѝ като изпълнител на Interscope Records. Тя подписва договора със звукозаписната компания точно на 20-ия си рожден ден. Стефани се запознава се с продуцента RedOne, с когото правят някои от най-известните ѝ песни. Така след много работа певицата пуска първия си сингъл, а именно Just Dance („Просто танцувай“). След това става международна поп сензация и една от най-успешните изпълнителки на всички времена.

Псевдонимът ѝ Гага, както всички знаят, идва от песента на Queen „Radio Ga Ga“. Но тя не си го измисля сама. По-късно певицата споделя:

„Не се нарекох сама Гага. Продуцентът ми ми каза веднъж, че съм много театрална, когато пея и съм на сцена. Каза ми, че съм много „Ga Ga“, като песента на Queen. И че му напомням на Фреди Меркюри.“

Така Стефани Германота се превръща в Лейди Гага. Разбира се, това се обуславя не само от промяната в името ѝ, но и от промяната на визията ѝ или по-скоро в избирането на все по-шокиращи визии за всеки концерт, за всяко бляскаво събитие, на което тя се появява.

Getty Images/Guliver Photos

Дебютният ѝ албум „Fame“ от 2008 г. е истински хит, а песента от него „Poker Face“ печели „Грами“ за най-добър денс запис и още няколко значими музикални награди.

Лейди Гага обича да изненадва, шокира и завладява публиката с вида си. Роклята ѝ от сурово говеждо месо, с която се появява на MTV Video Music Awards през 2010 г., просто ужасява и шокира медиите и публиката. Тя тежи приблизително 23 килограма.

Лейди Гага с роклята от месо на церемонията на MTV Video Muzic Awards 2010                                                          Снимка: Getty Image

Певицата споделя, че е изрусила косата си, която по принцип е кестенява, след като била сбъркана за Ейми Уайнхаус, но не защото не харесва Ейми, а защото искала хората да я разпознават като самата нея, да се отличава. Към днешна дата кой може да оспори, че го е постигнала?!

Снимка: Официален профил в Instagram

Лейди Гага е споделяла и за много сложни и неприятни моменти от живота си. В едно интервю разказва, че е изгубила девствеността си, когато е била на 17 години, но и тогава сякаш е било рано и цялата ситуация ѝ е била ужасно неприятна.

През миналата година Лейди Гага бе гост на Опра Уинфри и в интервюто си с известната американска водеща сподели, че когато е била на 19 години, е станала жертва на многократно изнасилване от по-възрастен мъж, който е познавала още от детските си години.

Лейди Гага и Опра Уинфри                               Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това е оставило трайна травма в нея и дори до днес има моменти, в които усеща силно главоболие, както в момента на посегателството.

Освен това певицата страда от фибромиалгия, която причинява необяснима болка на тялото и умора.

Гага признава и че в гимназията е била жертва на тормоз, като съучениците ѝ са ѝ се подигравали заради захапката и „заешките зъби“. Е, все пак днес Гага може да се отърси от тези комплекси, тъй като тя е една от звездите, украсявали модната библия Vogue. Няколко пъти.

Освен с ненадмината музикална кариера, Гага може да се похвали и с няколко роли в киното. Определено най-хитовата лента с нейно участие е филмът от 2018 г. „Роди се звезда“, в който Гага си партнира с Брадли Купър.


Снимка: БТА

След излизането на филма Лейди Гага става единствената жена, получавала „Оскар“, „Грами“, БАФТА и „Златен глобус“ в една и съща година, за участието си в един филм.


Снимка: БТА

Заради „Роди се звезда“ обаче певицата е подозирана в интимни отношения с актьора Брадли Купър, който се разделя с партньорката си и майка на дъщеря му – манекенката Ирина Шейк, след като участва във филма.


Снимка: БТА

Особено след появата на Лейди Гага и Брадли Купър на „Оскар“-ите през 2019 г., където двамата правят изключително емоционално изпълнение, медиите седмици наред пишат, че именно Лейди Гага стои в центъра на раздялата на Купър с Шейк, но нито певицата, нито актьорът някога признават за подобно нещо.

През 2018 г. Гага има връзка с импресариото Кристиан Карино. Те дори стигат до годеж, но не и до сватба.


Лейди Гага с бившия си годеник Кристиан Карино                                                                                             Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Лейди Гага с бившия си годеник Тейлър Кини   Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двамата се срещат благодарение на видеото към парчето „You Аnd I“ през 2011 г. Само след няколко месеца връзката им става публично достояние. Четири години по-късно двойката дори обявява годежа си, но през лятото на 2016 г. всеки от тях поема по собствения си път.

През 2020 г. Лейди Гага обяви, че има връзка с предприемача и инвеститор Майкъл Полански.

Певицата казва, че винаги е харесвала Бритни Спиърс и според нея тя е истинската Поп кралица. Всъщност хитът на Гага и Бионсе „Telephone“ е писан именно за Бритни и е трябвало да влезе в нейния албум „Circus“, но впоследствие песента не е включена. След време Гага решава да я запише.

В клипа на „Telephone“ участва и по-малката сестра на Гага Натали Германота.

Лейди Гага със сестра си Натали Германота                                                                                                                                Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гага написва песента „Born This Way“ само за 10 минути.

Певицата е кръстница на децата на Елтън Джон, с когото са близки приятели.

Лейди Гага и Елтън Джон                                Getty Images/Guliver Photos

Песента ѝ „Boy, boys, boys“ е вдъхновена от хита на Mötley Crüe’s „Girls, girls, girls“.

Лейди Гага бе част от предизборната кампания на Джо Байдън и тя бе певицата, изпълнила химна на САЩ при встъпването в длъжност на Байдън като 46-ия президент на страната.

Снимка: Getty Image

Парфюмът ѝ „Fame“ е първият, който може да променя цвета си от този в бутилката до онзи, който става, когато се напръска. Цветът на парфюма е черен, но придобива прозрачност при пръскането му. От специалистите в сферата това е описвано като „най-важната иновация в света на парфюмите през последните 20 години“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Що се отнася до Лейди Гага… тя спокойно може да бъде описана като най-важната иновация на поп музиката, която се е случвала през последните 13 години.

Шокираща, провокативна и безумно талантлива… тя е Лейди Гага. И е вече на 35.

Снимка: Официален профил в Instagram

life.dir.bg

 


image0 (9K)