Легендарният баскетболист Атанас Голомеев влиза в залата на славата на ФИБА

ФИБА ще отбележи подобаващо приемането на легендата Атанас Голомеев в залата на славата.

Бившият национал е член на клас 2019 и ще бъде част от церемонията, организирана от световната централа по баскетбол на 30 август в хотел „Шератон“ в Пекин.

Избирането му съвпада и с вековния юбилей на организирания баскетбол в България, който се отбелязва през 2019 година.

„Уважаеми г-н Голомеев,

За нас е огромна чест да Ви информираме, че сте избран за член на клас 2019 за ФИБА залата на славата като играч.

The FIBA Hall of Fame (www.fiba.basketball/hall-of-fame) е олтар, посветен на удивителните хора, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Вашите изключителни постижения като национален състезател на България, с две титли на най-добър реализатор за 5-те участия на Евробаскет, а също и безбройните Ви постижения в професионалния баскетбол допринесоха много за израстването на играта във Вашата страна и по света.
Много сме щастливи да Ви информираме, че името Ви е включено сред тези на най-почетните и заслужили играчи и искаме да Ви поканим на Специалната церемония по приема на 30 август, 2019 г. в хотел „ШЕратон Гранд“ в Пекин, където заедно да отбележим приноса Ви за баскетболната игра.

От цялото си сърце Ви поздравявам за номинацията Ви за прием в Залата на славата на ФИБА и се надявам скоро да се срещнем лично в Китай“, се казва в поканата за церемонията до българската легенда от новия генерален секретар на ФИБА Андреас Заклис

В Залата на славата на ФИБА има още трима българи. Единственият играч досега бе легендарната Ваня Войнова, която бе приета за член посмъртно през 2007 година. Двама български съдии също са включени в Залата – Артеник Арабаджиан (2009) и Валентин Лазаров (2013).

Заедно с Голомеев в клас 2019 са и Жанет Аркайн (Бразилия), Марго Дидек (Полша), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе „Пикулин“ Ортис (Пуерто Рико), Мохсен Варда (Египет) и Иржи Зидек (Чехия) . Сред треньорите са почетени Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Таниевич (Черна гора) и Моу Цзоюн (Китай).


image0 (9K)