Левски прие поклона и признателността на стотици старозагорци (СНИМКИ)

Стотици признателни старозагорци днес сведоха глави пред паметта на Васил Левски по повод 147-та годишнина от обесването му.

Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола започна със Заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската митрополия.

„ През 1873 година бесилото остава нечуто и неразбрано. От онази далечна година думите отдавна са заглъхнали, а пръстта е изпръхнала, но днес всички сме тук, за да си спомним думите на Апостола: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”, каза в словото си ресорният зам.-кметът Милена Желева.

Тя допълни, че „само две години след това, през 1875 година, избухва Старозагорското въстание и начело на него застават съратници на Левски. Хора, които врят и кипят с неговите идеи и с неговите идеали – Кольо Ганчев, Христо Шиваров, Димчо Стаев, Господин Михайловски, братя Жекови. Това са онези българи, които правят така, че нищо никога повече да не бъде същото. Година след това следва и Априлското въстание – и вече България няма да бъде същата. За да бъдем днес свободни, за да бъдем щастливи, за да ни има всички нас тук. Поклон, Апостоле!”.

Присъстващите аплодираха учениците от СУ „Васил Левски”, които участваха в поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Дякона. Емоционалният заряд на поклонението придоби нова сила с литературно-поетичната форма, изпълнена от актьора Ивелин Керанов.

Специален гост на честването беше известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – проф. Петко Петков. Той сподели с присъстващите част от живота на Апостола. „Старозагорският период от живота на Левски му носи не само високо образование, тук в навечерието на замонашването си младият карловец избира духовното си име, в знак на преклонение и почит към мъченическия подвиг на Свети Игнатий Старозагорски, пожертвал също живота си заради отеческата си вяра. Дякона Игнатий Васил Левски се жертва, за да изкупи греховете ни и за да ни сбере с подвига си за общи цели и общи действия. Поклонението пред неговия паметник в сетния му ден е проява на всенародна любов и уважение към делото и идеите му, към саможертвата му за Отечеството. В представите на българите Дякона е не само национален герой, той отдавна е и народен светец.”

Венци и цветя пред монумента бяха поднесени от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, Министерство на отбраната, Областния управител, СУ „Васил Левски”, патриотични, обществени и политически организации. На събитието присъстваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Михова, общински съветници, представители на политически партии, ученици, възпитаници на детски градини в града и стотици граждани.


image0 (9K)