„Ла Стампа“: Истанбул се е превърнал в мрачен, гарнизонен град

Смятан преди за „Ню Йорк на Близкия изток“, сега Истанбул е паднал до нивото на един гарнизонен, непретенциозен и мрачен град. Това пише журналистката Марта Отавиани в италианския вестник „Ла Стампа“ в материал, посветен на резкия спад на туристите, посещаващи турския мегаполис.
Историческите забележителности и местата за посещение в града са празни, благодарение на „онези, които не могат да приемат настъплението на един авторитарен режим и нетърпимостта, с която те са посрещани на нож”. В тази връзка авторката споменава и последната „мода”, която нанася вреда на Истанбул – т. нар. „Нощни орли”. Това са 386 въоръжени охранители, чието първо работно място е Истанбул, и чийто мотив и лозунг е да налагат силово „Новата Турция на Реджеп Тайип Ердоган”. Това са крайните националисти, към които и правителството и медиите остават безгласни, и които нападат по нощни доби по улиците не само кюрди, но и алевити.
Отавиани представя и статистически данни, които потвърждават, че европейците и американците се въздържат да посещават Истанбул. За първите 6 месеца на 2017 г. броят на чуждестранните туристи в Турция е едва 4,5 милиона. Преди терористичната вълна в страната, през 2015-та само Истанбул е бил посетен от 11 милиона чужденци. Сред туристите, посетили Турция т.г., германците са 7,7%, французите – 3,3%, американците – 2,9%. Останалите идват от Саудитска Арабия, Ирак, Туркменистан, Азербайджан и Русия. По данни на Сдружението на турските хотелиери и ресторантьори загубите на туристическия бранш тази година само в Истанбул ще стигнат 1 млрд. евро.
„Подобно на очакването на дъжд след продължително засушаване, градът сега очаква да дойдат туристи. Въодушевлението и възторгът в продължение на дълги години от демократизацията и надеждите за икономически възход, сега обаче като че ли вече са един много далечен спомен … Градът постоянно получава „рана след рана”; много оживени квартали един по един потъват в мрак; след терористичното нападение навръх Нова година нощният клуб „Рейна” беше и все още е затворен. Откритият театър „Румели Хисаръ”, където всяка лятна вечер се изнасяха грандиозни концерти, сега се е превърнал в място за поклонение и молитви. На отсрещния азиатски бряг на тепето Чамлъджа сега се строи нова голяма джамия. Всичко това са белезите и нагледната история на един бързо променящ се град – Истанбул”, обобщава Отавиани.

сега


image0 (9K)