Лаура Кьовеши ще работи с прокурори, които не са под контрола на Иван Гешев

Прокурорите, които ще работят към оглавената от Лаура Кьовеши нова Европейска прокуратура (ЕРРО), ще трябва да бъдат независими от националните си ръководители и от т.нар. постоянни камари, надзираващи дейността им за всяка страна. Това заявява румънката в интервю за „Юрактив“, първото, откакто пое поста през октомври, предаде „Дневник“.

Самата ЕРРО трябва да заработи до края на 2020 г., но се полагат усилия това да се случи през ноември. В разговора Кьовеши обяснява: „От самото начало е изключително важно да имаме делегирани прокурори, работещи само на пълен работен ден само за ЕРРО. Мисля, че няма как да работим с прокурори с двама началници – приемащи инструкции от националните си шефове или от постоянните камари. Второ, системата на постоянните камари гарантира влиянието да спре на това ниво. Имам известен опит с усилията да се влияе върху работата на прокурори. Ще бъдем в постоянен контакт с делегираните прокурори, ще ги подкрепяме и, ако трябва, ще ги защитаваме публично, защото съм сигурна, че работата им понякога ще предизвиква кампании за изнудване или тормоз. Ще работим като екип“, казва Кьовеши.

Бившата ръководителка на румънската специална прокуратура за борба с корупцията по високите етажи (DNA) обяснява какво са постоянните камари. Те „ще се формират от трима европейски прокурори от различни страни членки и ще надзирават разследванията в отделни държави“, отговаря Кьовеши на въпрос дали ЕРРО ще защити прокурорите си, когато бъдат подложени на политически натиск. „За целта европейски прокурори от България, Франция и Германия, ще следят хода на разследванията в Румъния, например. Това ще направи много трудно всеки от тази страна да се меси в техните решения и само тази камара ще има власт да надзирава работата на делегираните прокурори там“, допълва Кьовеши.

На въпрос дали различната структура на прокуратурите в отделните страни ще се отрази на работата на ЕРРО, тя обяснява, че това е институция, независим не само от националните прокуратури, но и от правителствата, Европейската комисия, агенциите и структурите на ЕС. „Националните специфики не трябва да влияят на работата на делегираните прокурори, защото без това няма върховенство на закона и равенство на всички пред закона.“

Тя изчаква първо да се изясни бюджетът на ЕРРО преди да се определи кои ще са прокурорите ѝ. Предварителните разговори в 17 от 22 участващи в ЕРРО държави (България е сред тях) са започнали през януари. На всяка страна се падат средно по-малко от двама делегирани прокурори, което за някои от тях не било достатъчно. „Появиха се идеи за почасово работещи прокурори. Но опитът ми показва, че ако ефективно ще разследваме финансови престъпления не е подходящо прокурор сутринта да работи за ЕРРО, а следобед – за националната прокуратура. Това на първо място непрекъснато ще създава проблем с независимостта им – ако ще работят под две „шапки“, как ще им се търси отговорност, ако бавят случаите?“

Faktor.bg


image0 (9K)