В лака за нокти има вечества, влияещи на фертилността, напълняването, рака на гърдата, хормоните…

Оказва се, че лакът за нокти може да е виновен за хормонален дисбаланс и за други потенциални здравословни проблеми.

Изследване на университета „Дюк“ откри завишени нива на химическото вещество трифенил фосфат в телата на жени, които редовно ползват лак за нокти. Тествани са над 1500 марки на козметичното средство, а резултатът е, че над 80 процента от тях съдържат тази съставка, която се изписва по три начина върху опаковките (TPHP, TphP и TPP).
Този фосфат прави лака по-издръжлив, но е ендокринен дразнител, токсичен е за клетките и засяга хормоните. Не го спестяват дори големите марки, или тези, с претенции за еко.
Хормоналните или ендокринните дисруптори, както са известни, са група от химикали, причиняващи хормонален дисбаланс, свързван често с напълняването, порастването на гърди при мъжете, рак на гърдата и при двата пола и други здравословни проблеми .
Освен това токсинът влияе върху фертилността и може да доведе до потенциално възпрепятстване на работата на репродуктивните органи.
Трифенил фосфатът може да е токсичен за мозъка и за нервната система.

Лаковете в мнозинството си съдържат още:
Толуен – разтворител, който придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадък и гадене са само възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срока на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматит и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
Дибетил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични пробелми и заболявания на дихателните пътища.
Изследване с участието на 24 жени, ползващи лак за нокти показва, че само след шест часа при повечето участнички били наблюдавани повишени равнища на дифенил фосфат -производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скочили до 7 пъти над нормата.

Някои лакове имат специални обозначения:

“5-Free”– означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли, толуен, дибутил фталати и камфор.

“3-Free”– означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат, и толун.

Преди да си купите лак, първо трябва да обърнете внимание на съставките. Или просто оставете ноктите да дишат. Лакирайте се само при специални случаи.


image0 (9K)