Лавров: На южната граница на Сирия не трябва да има други войски, освен сирийски

Изтеглянето на всички несирийски сили трябва да стане на взаимни начала, това трябва да бъде двупосочна улица, смята руският външен министър

[ad id=“225664″]

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че само сирийските правителствени войски трябва да имат присъствие по южната граница на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че става дума за райони в Сирия близо до границите с Йордания и Израел.

В тази зона отделни територии контролират бунтовници, а по-рано този месец в Сирия имаше масирани израелски въздушни удари, причината за които, според Израел, е ирански ракетен обстрел по Голанските възвишения.
Русия и Иран са близки съюзници на сирийския президент Башар ал Асад.

„Разбира се, изтеглянето на всички несирийски сили трябва да стане на взаимни начала, това трябва да бъде двупосочна улица“, каза руският външен министър на съвместна пресконференция в Москва с мозамбикския си колега Жозе Кондунгуа Пашеку.

[ad id=“263680″]

„Резултатът от тази дейност, която трябва да продължи и продължава, следва да е ситуация, при която по границата на Сирия с Израел да стоят представители на армията на Сирийската арабска република“, допълни той.

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за придвижвания на сирийската армия на юг, а сирийските държавни медии съобщиха, че над райони под контрола на бунтовниците са били разпръснати от въздуха листовки с призиви въстаниците да приемат управлението на правителството – два признака, че може да се задава военна офанзива, отбелязва Ройтерс.

[ad id=“237001″]

Лавров припомни, че постигнатите миналата година договорености да бъде създадена зона за деескалация в Южна Сирия на границата с Израел предполагат от нея да бъдат изведени всички чуждестранни войски, предаде ТАСС.
В неделя в израелския вестник „Аарец“ се появи информация, че Москва може да убеди Техеран да оттегли войските си в Сирия на 60 км от границата с Израел.

Лавров заяви, че терористични групировки, свързани с „Ислямска държава“, са се активизирали в сирийския район Ат Танф, който се контролира от САЩ.

„При нас се натрупаха немалко свидетелства, че в Ат Танф се случват странни неща. От военна гледна точка този район не е от съществено значение за организацията на антитерористичната операция. В практически план обаче наблюдаваме как в този район, включително в бежанския лагер Рукбан, все по-често се появяват въоръжени групировки, включително, по наши данни, такива, свързани по някакъв начин с „Ислямска държава“, каза Лавров.

[ad id=“238430″]

По думите му този въпрос нееднократно е бил повдиган при контактите с американските партньори. „Обърнахме внимание, че това не съответства на нашите договорености за това как в Южна Сирия да се организира работата за деескалация в рамките на редовните контакти между военните“, заяви Лавров.


image0 (9K)