К-19 прати пети български министър под карантина

Екатерина Захариева стана поредният член на правителството, който минава под карантина заради COVID-19. Вицепремиерът и министър на външните работи се самоизолира, след като нейният зам.-министър Петко Дойков даде положителен резултат за коронавирус при бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР. От ведомството уточниха, че се очаква резултатът от неговия PCR-тест.

От съобщението на външното министерство става ясно, че Захариева няма оплаквания и е в добро общо състояние, като продължава да изпълнява служебните си задължения. „Въпреки че резултат от бърз тест не е основание за карантиниране, вицепремиерът незабавно се самоизолира, докато резултатите на зам.-министър Дойков не бъдат потвърдени и с PCR-тест“, уточняват от пресслужбата.

Бърз тест е направен от екип на СРЗИ и на самата Захариева, като резултатът от него е отрицателен. Резултатът от нейния PCR-тест се очаква в края на работния ден днес.

„Тъй като г-н Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в Берлин в понеделник с Република Северна Македония и Федерална Република Германия, МВнР по дипломатически път уведоми незабавно делегациите на другите две държави. Под карантина са поставени още членовете на цялата българска делегация, която бе в Берлин“, добавят от Външно.

МВнР уточнява, че вицепремиерът Захариева и членовете на нейната делегация, както и екипажът на специалния самолет са били тествани чрез PCR-тест преди заминаването и резултатите на всички са били отрицателни. Днес целият екип на министъра ще бъде тестван още веднъж с бързи и с PCR-тестове.

Екатерина Захариева става петият министър от правителството на Бойко Борисов, който ще бъде под карантина. Преди нея заради положителни тестове за COVID-19 в изолация бяха поставени самият премиер и регионалният министър Николай Нанков, а образователният министър Красимир Вълчев и здравният министър Костадин Ангелов се самоизолираха заради контакт със заразени лица.

 


image0 (9K)