Кюстендилско-учиндолската правна мисъл превзе невиждани висоти

В понеделник България се събуди с чутовна новина. След стотици неуспешни опити да се конструират мнозинства или да се свикват велики събрания за промяна на Конституцията, основният закон на Република България изведнъж се оказа изменен – ей тъй, от раз. Ремонтира го обмудсманът Мая Манолова. Тя обяви, че е внесла законопроект за въвеждане на мажоритарни избори. Няма лъжа – три пъти пресцентърът на институцията омбудсман съобщи „внасяне на законопроект”. Не е ли забележителна Мая – по конституция закони се внасят единствено от депутати и Министерския съвет, но щом реши рано сутрин, значи и тя може.

Инициативността на Манолова се опира на чл. 42 от правилника за организацията на повереното ѝ ведомство, който постановява, че „ако в резултат от извършена проверка омбудсманът установи, че определена законова разпоредба е причина или създава предпоставки за нарушения на правата и свободите, той може да отправи предложения и препоръки за законодателни промени”. Идеите се депозират при председателя на парламента. Председателят и депутатите обаче нищо не са длъжни – те могат въобще да не ги разглеждат, няма процедура, при която предложенията влизат в комисии – може да стане единствено след депозиране от депутат. Всичко това, разбира се, е много различно от „внасяне на законопроект”. Равносилно е на оставено писмо пред входа на Народното събрание – в присъствието на зяпнали журналисти. По-интересна обаче в случая е първата половина на гореспоменатия член. Повтаряме – омбудсманът може да отправя предложения на парламента само „ако в резултат от проверка установи, че определена законова разпоредба е причина или създава предпоставки за нарушения на правата и свободите”. В дългите „мотиви” към „законопроекта” за никаква „проверка” не става дума, най-малко пък за нарушени права и свободи. Иде реч за референдума, на него се позовава Мая – колкото и безинтересна да изглежда, тази подробност прави отправените предложения абсолютно незаконни. И още нещо – на сайта на институцията пише, че „омбудсманът не разглежда жалби и сигнали, които се отнасят до работата на Народното събрание”. Жалби срещу парламента не разглежда, обаче законите на парламента тръгва да твори – безусловен връх на кюстендилската правна школа.

Защо Манолова се нае да разиграва този цирк, бъдещи сметки със Слави ли си прави, знае само тя. Юруш на мажоритарния вот, ама не на намаляване на субсидиите, което в допитването събра повече гласове… Опасното е друго. Референдумът несъмнено постигна завидна избирателна активност, но резултатът му не влезе в сила. Съгласно законовия регламент ще се обсъжда в парламента. Това е същият регламент, по който щеше да стане автоматично задължителен, ако бе събрал нужните гласове. Сега Манолова и подтичващите край нея шоумени де факто искат да го подменят – да притиснат чрез „общественото мнение” депутатите в ъгъла, да приемат те мажоритарната система, без да има къде да бягат… Резултатът от референдума не се хареса на „защитниците на народната воля”, затова се мъчат да заобиколят законовите процедури, в които щяха да се кълнат, ако имаха 12 000 гласа повече активност. Това не е просто двоен морал, не е само изнасилване на парламент и нормалност – това е опасен опит с шмайзер в ръка да се смени нещо толкова важно като избирателната система. Смяна в най-смутното време. Преди 70 години шмайзерът щеше да е истински, сега се нарича „Внесен законопроект от омбудсмана Мая Манолова, който депутатите не искат да приемат”. Притаен сред тълпата пред портите на парламента, сценаристът Тошко Йорданов заплаши: „Ако народните представители не се вслушат, ще има протести!”. Словесната фриволност „внесен законопроект” и очевидното беззаконие на Мая вече добиват ясен смисъл, нали?

Там някъде бе и Мира Радева (за по старите – Янова), „реанимирана” в залисията като „независим експерт”. А Тошко Йорданов каза още нещо интересно. Той рече, че това не бил закон на някакви партии и политици, а на гражданите. Похвали инициативата човекът – за първи път гражданите внасят закон, ураааа! Така към кюстендилската правна школа се добави и учиндолската – тя гласи, че закони може да внася всеки, който си поиска.

Това е „Шоуто на Мая и Слави”. Добре дошли, сезонът ще е дълъг!


image0 (9K)