Къща, направена от 100 000 вестника, вече е почти на 100 години

Ако посетите Рокпорт, Масачузетс, някой ден, непременно последвайте табелките, насочващи ви към Paper House. Просто е задължително да посетите тази уникална къща, която изглежда като обикновена дървена колиба, но всъщност е направена от хартия, съветва Amusing Planet.

Нейната история започва през 1922 г., когато машинният инженер Елис Стенмен започва изграждането на малък летен дом.

Той стартира с дървена конструкция, но когато стига до стените, решава да осъществи различна идея. Те са съставени от слоеве и слоеве стари вестници, слепени заедно, докато достигат около 2.5 см дебелина, а след това завършват със слой лак.

Всичко вътре в къщата също е направено от хартия – столове, маси, рафтове за книги и дори пердета и часовник. Само пианото е направено от дърво и покрито с хартия, а камината е от тухли – по очевидни причини.
Никой не е сигурен какво мотивира Стенмен да използва вестници. Неговите потомци предполагат, че е възнамерявал да изпробва евтини и лесно достъпни изолационни материал по време на Великата депресия.

Дори и лепилото е домашно приготвено, направен от брашно, вода и ябълкови кори. Възможно е той да е експериментирал с рециклиране или просто да е обичал хартията.

Той завършва къщата само за две години и живее в нея до 1930 г. За изграждането и интериора й използва приблизително 100 000 вестника.

След близо деветдесет години горните слоеве на стените бавно започват да се отлепят, излагайки фрагменти от статии и реклами от миналото, които посетителите намират за възхитително да четат.

След смъртта на Стенмен е през 1942 г. къщата е превърната в музей.

Снимки: amusingplanet


image0 (9K)