„Къща, гора, река“. Как гимнастичката Кабаева се сдоби с имоти за почти 1,5 млрд. рубли

Бившата руска гимнастичка и настояща директорка на държавната Национална медийна група Алина Кабаева се е сдобила заедно със семейството си с имущество, което се оценява на почти 1 милиард и половина рубли (над 40 млн. лева), съобщи разследващият сайт „Отворени медии“.

Кабаева е бивша шампионка по художествена гимнастика и бивш депутат от управляващата партия „Единна Русия“. Поредица от публикации свързват личния й живот с Владимир Путин, някои медии им приписват три общи деца. Нито една от тези информации обаче не е потвърдена.

Разследването на „Отворени медии“ описва шест апартамента, две къщи и парцели с обща площ от 70 декара. Имотите са на четири различни места.

Сбъдната мечта
„Много е трудно за един работещ човек да се премести да живее извън града, въпреки че си мечтая да живея сред природата, на чист въздух, до гора, до река…“, разказва Кабаева в свое интервю през 2012 г.

Скоро нейната мечта е осъществена, припомня „Отворени медии“. На 20 км след околовръстния път на Москва, във вилната зона „Успенское“, точно до един от притоците на река Москва – там се намира едно от елитните места за богатите московчани. Комплексът се прочува през 2015 г., когато областната прокуратура прави безуспешен опит да върне част от продадените по-рано земи под управлението на администрацията на президента.

Първа към района се ориентира бабата на Кабаева, Анна Зацепилина. През 2013 г. тя купува парцел от 45 декара с две къщи. През 2018 г. Алина Кабаева купува лично съседния парцел от 25 декара. Трудно се намират обяви за продажби на такива имоти в този район. „Отворени медии“ откриват само една подобна обява. По същите цени имотите на Кабаева и нейната баба би трябвало да струват около 655 милиона рубли (около 18 млн. лева).

И бабата, и майката
Това не е единствената сделка на бабата на Кабаева. През 2016 г. телевизионният канал „Дожд“ съобщава, че Анна Зацепилина и Лейсан Кабаева, сестра на Алина, са купили в Москва четири апартамента за близо 740 милиона рубли (над 20 млн. лева). Апартаментите са купени от хора от близкото обкръжение на Путин, като Генадий Тимченко, Петр Колбин, Григорий Баевски.

Майката на олимпийската шампионка, Любов Кабаева, пък е наела за срок от 49 години вила с изглед към Черно море, с площ от 334 кв. м, намираща се в планината на 20 км над Сочи. Тя всъщност е сънаемател заедно с още 11 човека, сред които има ръководители в „Газпром“. Всички те плащат по 278 рубли на ден наем (по-малко от 8 лева). Една стая в съседния хотел се отдава за 6800 рубли на вечер. Близо до същото село е резиденцията, която посещава често министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, показа разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални.

Още връзки с „Газпром“
Сделките в „Успенское“ не са първият опит на семейството да се премести извън града. Още през 2012 г. „Собеседник“ съобщава, че Кабаева е купила от „Газпром социнвест“ земя в село Городище в Подмосковието. Тези парцели присъстват в имотната й декларация като депутат от Държавната дума. Селото е известно с това, че голяма част от собствениците на имоти там са на високи позиции в „Газпром“.

Когато майката на Кабаева сключва договора за наем на вилата край Сочи през 2010 г., „Газпром социнвест“ е основният участник в строителството и подготовката за предстоящите през 2014 г. Олимпийски игри.

Последната публикувана имотна декларация на Алина Кабаева като депутат е от 2013 г. Тогава нейният доход е 10,7 млн. рубли и притежава три апартамента и три парцела, два от които в Городище. Средният й годишен доход след 2009 г. е по 11,8 млн. рубли (малко над 320 хил. лева). Преди изборите през 2011 г. тя декларира и спестявания от 124 млн. рубли (малко под 3,5 млн. лева).

Днес тя и семейството и притежават шест апартамента в Москва и Санкт Петербург, две вили и парцели от общо 70 декара.

Държавната Национална медийна група е най-големият медиен конгломерат в Русия, който има дялове в Първи канал, РЕН ТВ, „СТС медиа“ и вестник „Известия“. Групата обаче не публикува възнагражденията на ръководителите си. Те не са отговорили на запитванията на „Отворени медии“.

През 2008 г. вестник „Московски кореспондент“ обяви, че президентът на Русия Владимир Путин се е развел и планира да се ожени за Алина Кабаева. Веднага след това вестникът затвори, а по-късно бе официално закрит.

svobodnaevropa.bg


image0 (9K)