Кънчо Стойчев: Изсипват се пари в счупена каца. Моделът е сбъркан!

„Никога България не е била на последно място в Европа, сега Албания се движи по-бързо от нас“, изтъкна той

„Изсипват се пари в каца, която е счупена! Този модел е сбъркан, който повече извика – на него повече се дава.“ Такава оценка на ситуацията в страната направи социологът Кънчо Стойчев в ефира на бТВ.

Кънчо Стойчев обърна внимание, че бюджетът за здравеопазване се увеличава в пъти без нито българите да са се увеличили, нито да са забелязали здравните грижи да са станали по-добри. Същата ситуация е и със сферата на сигурността.

„Бюджетът за здравеопазване расте всяка година и е милиарди, но аз не познавам човек, който да е доволен от услугите. В България има 60 000 полицаи и там се отделят милиарди, но никой не чувства сигурност. Да не говоря за социалните услуги, образованието и тн. Ситуацията при нас е каца без дъно. Всеки, който викне под прозорците на властта, и отгоре го заливат с пари. За това казвам, че изначално е сгрешен модела на управление. Трябват реални и ясни реформи“, изтъкна той.

„Очевидно е, че премиерът не иска Валери Симеонов да подаде оставка. Правителството не трябва да става заложник на един човек. Убеден съм, че и в настоящия парламент може да има подкрепа за правителството и без Валери Симеонов да е вицепремиер. Бяха прекрачени всички червени линии. Винаги съм твърдял, че с него се работи добре, но не може да се прекрачват тези червени линии. Монетата винаги има две страни. Трябва да се прояви ясна политическа воля и да се заяви, че повече така не може да се продължава. Когато се стигне до задънена улица, най-тъпото е да се упорства. Възможно е да се стигне до ново правителство и начело на него пак да е Бойко Борисов. Няма нищо страшно“, каза ощеекспертът.

„Проблемите трябва да се решават не, защото утре ще има избори“, посочи той.

Цяла София е разкопана, защото ще има избори. Защо не го направиха едно по едно? Стигаме до ситуацията, когато се пускат банани, защото ще има партиен конгрес, каза той.

„Изборите при демокрацията са най-нормалното състояние, каза той, коментирайки темата за предсрочните избори. И обърна внимание, че не е задължително при евентуална оставка на правителството да има нови избори, може да се състави ново правителство в рамките на този парламент. Ние загубихме десет години, вие ми говорите за два месеца, каза той по повод доводите на управляващите, че едни извънредни избори ще хвърлят страната в хаос“, коментира Стойчев.

„Промените не настават, защото на резервната скамейка някой вече е подготвен, каза още той. Никога България не е била на последно място в Европа, сега Албания се движи по-бързо от нас“, подчерта социологът.

„Светът тръгва към много опасен преход, но той ще мине през регионализация“, каза още социологът. Кънчо Стойчев неотдавна е бил на валдейския форум в Крим.


image0 (9K)