Кънчо Стойчев: Вотът на недоверие няма да свали „Борисов 3“, но е обречен на успех

Дискусиите, които ще се разгорят във връзка с този вот ще покажат ясно на обществото, че управляващите не се справят с проблемите в здравеопазване, казва социологът

[ad id=“225664″]

Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ от гледна точка на обществения дебат е обречен на успех. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

По думите му никой не очаква вотът да свали правителството, но той още сега е постигнал успех, насочвайки вниманието на обществото към изключително важната тема за здравеопазването, където проблемите са натрупвани с години.

„Мотивът, от гледна точка на масовото съзнание, е несправяне със здравеопазването, което касае не само сегашното управление. Бомбата е заложена от доста години. Сегашното правителство вече 10 г. е на власт. Това е огромен период, в който масовото съзнание свързва проблемите с това правителство. Това е разбираемо, защото десетгодшният период е достатъчно дълъг съотнесен с нормалният човешки живот. Във всички случай темата е толкова чувствителна, че дискусиите, които ще се разгорят във връзка с този вот ще покажат ясно на обществото, че управляващите не се справят с проблемите в здравеопазване“, обясни той.

[ad id=“263680″]

Кънчо Стойчев коментира, че е налице обществено недоверие към политическите инструменти като вот на недоверие, тъй като начинът на дебатиране в България е опорочен. Не се аргументира с разум, а се дават квалификации за това кой какъв е, обясни социологът и добави, че доверието може да се възвърне само след големи сътресения, които по всяка вероятност предстоят.


image0 (9K)