Кънчо Стойчев: Бойкотирането на парламента е най-висшата драстична форма на политика

„Левицата се доказа като свръхактивна опозиция, изненадващо беше обаче включването на ДПС във вчерашната акция, които и радикализираха своето говорено“, коментира социологът.

Болните обществени сфери изискват операция, а не анестезия. Това каза по Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев, визирайки действията на управляващото мнозинство и опозицията.

Не е редно вината да се хвърля върху БСП за това, че използва крайни методи като бойкот, който е най-висшата драстична форма на политика, въпреки да не е желателна, но легитимна във всяка демократична държава. Левицата се доказа като свръхактивна опозиция, изненадващо беше обаче включването на ДПС във вчерашната акция, които и радикализираха своето говорено, добави социологът.

Това, което аз виждам в момента е анестезия, инжектиране на болкоуспокояващи, но по този начин болестта не се лекува. Нима някои не знае за изтичането на над милиард в областта на здравеопазване? Всички го знаем, всички сме го видели и ставаме свидетели на влошаване качеството на услугата и покачване на бюджета в сферата. Да, похвално е, че управляващите обръщат поглед към тези сфери, но подходът на анестезираност – успокояване на болката, а не лекуване на болестта е погрешен. Не бива да интерпретираме, че бойкотът е отказ от политическа борба и участие в политиката. Това не само е участие в политиката, а най-висша форма на участие, обясни той.

Кънчо Стойчев коментира още, че характерното за управляващите поведение болното място да бъде засипвано с повече пари увеличава неефективността в политиката. Усещат се елементи на стагнация, усеща се и безобразното харчене на пари, което неименуемо ще доведе до тежко бъдеще, прогнозира Стойчев.


image0 (9K)