Кънчо Матев – емблемата на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ стана на 85 години

Първият и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ в Стара Загора  навърши 85 години. Повечето от тях той е отдал на любимото си училище.

„Ще ме зарадва най-много званието  „почетен директор на Ромен Ролан“, защото моите ученици са най-важното в живота ми“, казва Матев след като през 2016 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.  Вчера той получи специални поздравления от Община Стара Загора.

[ad id=“263680″]

„Чувствам се като брулено дърво, няма шума вече по него. Макар че не съм привърженик на „сърдитите млади хора“ мога да се нарека Самотният бегач на дълги разстояния. Тичам, минавам финалната лента и пак продължавам“, споделя юбилярят. По думите му той е рекордьор по дълголетие в рода си.

[ad id=“225664″]

„Най-драго ми стана, когато една контрольорка в автобуса ми поиска личната карта, за да се увери, че съм над 80 години, защото съм изглеждал млад. Поисках ѝ телефона, за да я поканя на кафе“, шегува се старозагорецът.

Кънчо Матев е роден на 2 февруари 1933 г. в Стара Загора. Завършил e средно образование в Първа гимназия „Иван Вазов“. След това завършва руска филология. Учителства една година в Момчилград, пет години е инспектор в отдел „Просвета“ на Окръжен народен съвет в Стара Загора, после 27 години ръководи успешно ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Приносът му за развитието на чуждоезиковото обучение в Стара Загора датира още от далечната 1962 година, когато пише предложение до Министерството на народната просвета за създаването на учебно заведение със засилено изучаване на английски, френски, немски и руски език.

На 6 септември 1966 г. със заповед на тогавашния просветен министър Ганчо Ганев се открива Гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в четири паралелки.

За първи директор на новосъздадената гимназия е избран Кънчо Матев, инспектор по чужди езици. Той остава на този пост до 1993 г. Гимназията е настанена в сградата на Шесто основно училище, след това в други сгради, докато се стигне до сградата на ул. „Цар Иван Шишман“. Постепенно тя се утвърждава като най-авторитетното учебно заведение в Стара Загора и региона. Заслугата затова е на дългогодишния директор, който успява да създаде творческа атмосфера в учебния процес.

Кънчо Матев остава на поста директор на гимназията до 1993 година, а за приноса си за развитието на образованието е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“. 25 години по-късно, личността на Кънчо Матев остава все така неизменна част от облика на Езиковата гимназия.

„ Непрекъснатото общуване с децата ми даваше много. Тогава поколенията бяха други, повече залягаха над уроците, макар че и тогава имаше непослушни. Много пъти съм наказван и заради учители, и заради ученици“, разказва Кънчо Матев.  Обичта към неговите ученици,  дори и вече  пораснали, остава за цял живот.

За него Гимназията е златната визитка на Стара Загора, гордост за България. „Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ е флагман на образователната ни система, а днешното време е по-сложно от преди и поставя по-трудни задачи пред учителите“, категоричен е Кънчо Матев.

„Днес Стара Загора е едно от най-големите средища на образованието, науката, културата и спорта. Това е нашият град – зелен и мъдър, богат не само със своята славна история, но и със забележителните си хора. Стотици са старозагорците, които заслужават високото звание „Почетен гражданин“, защото те всеки ден с труда и ума си допринасят, за да бъде нашият град все по-желано място за живеене. Но има друго по-високо звание от „почетен гражданин“ и то е званието „старозагорец“, категоричен бе Кънчо Матев по време на церемонията по връчване на почетното звание.

И го доказа като се обяви против застрояването в парк „Бедечка“, макар че има земи там. „ За тези от вас, които имат имоти в парк „Бедечка“, искам да кажа: аз съм един от собствениците на земя край река Бедечка. Но даже и през ум не ми е минавало да помисля за строителство, което ще наруши природното равновесие. Мисля, че малцината живи старозагорци от моето поколение ще се съгласят с мен, че красотата, а по-голям художник от природата не може да има, не само ще спаси света, но и ще го направи по-добър“, се казва в обръщението му към старозагорци.

Да е жив и здрав още дълги години, му пожелават старозагорци.


image0 (9K)