Към Европа полетяха старозагорски снежинки, елхички и звездици (СНИМКИ)

За поредна осма година ученици от СУ“Железник“ се включиха в инициативата „Размяна на коледна украса“ на Информационен център Европа Директно – Стара Загора.

Красивите коледни играчки, изработени от учениците с много желание, творчество и любов, отпътуваха за училища в цяла Европа, за да пренесат късче от България и нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа. А вече получаваме и красиви пакети и писъмца от нашите партньори.

На снимките са ученици от 5 Б клас:

Проектът е иницииран от Europe Direct Llangollen в Уелс.

Каква е целта на проекта?

С размяната на коледна украса участниците могат да получат пакети от всички кътчета на Европа, в които има украса и информация за коледните традиции на съответната държава. Чрез творчески и забавни дейности децата, взели участие в проекта разширяват познанията си по география, история, култура и езици, което допринася за разбиране на определението „гражданин на Европа“. Подготвяйки собствените пакети, учениците се учат на националните традиции и култура за отбелязването на Коледа, а получавайки подобни пакети с украса научават и за традициите на другите страни. Проектът създава предпоставки за насърчаване на училищата да поддържат връзка с техните партньори по обмен.

“Изпечени” новини от СУ “Железник”: Днес спестихме обедното готвене на поне 100 майки! (СНИМКИ)

Миналата година са участвали над 250 училища от цяла Европа.

С декорациите, които получаваме, трябва да украсим Коледно дърво на видно място в училището, така че крайният продукт да бъде „Европейско Коледно дърво“ в нашето училище и в много други училища от цяла Европа.

Надяваме се, че идеята на проекта ще допадне на учениците и техните преподаватели и ще можем да „пренесем” по този начин късче от България и нашите традиции в цяла Европа.

Очакваме Коледното дърво на СУ „Железник“, украсено с изпратените играчки, изработени от деца от цяла Европа.

 


image0 (9K)