Къде РИМ-Стара Загора прави спасителни разкопки в града на липите

Атанас Атанасов- уредник в отдел „Антична археология“, към РИМ, Стара Загора – специално за ЗАРАТА.

Регионален исторически музей- Стара Загора е започнал от началото на годината спасителни разкопки на няколко обекта в града.

При спасителни разкопки, до новия магазин Кауфланд, с ръководител Мария Камишева, са открити два римски саркофага и човешки кости, и предмети.

Археологът Атанас Атанасов е започнал разкопки на обект, намиращ се на ул. „Васил Левски“№57. Това е частен имот, в който ще се строи жилищна кооперация. Археологическите разкопки са започнали от ноември, 2015 г. Открита е част от обществена сграда от 3-4 век. Налице са две помещения, а зидовете продължават в съседните къщи. Има два канала за вода, а битовата керамика, която е открита (трапезна и кухненска) е оскъдна.

Друг обект, на който се извършват спасителни разкопки, се намира на ул. „Поп Минчо Кънчев“ № 141. Досега са открити боклучни ями и три водопровода от Османския период, както и зид от Средновековието.

На ул. „Кольо Ганчев“ е открита част от улица от късната античност.
На ул. „Пенчо Минев“№9 са открити две жилищни постройки и част от тротоар на малък декуманус.

Към момента продължават разкопките на бул.“Руски“ №47,49. Там са открити част от декуманус, жилищни постройки и мозайка.


image0 (9K)