Къде грешим, когато приготвяме сурово пиле?

Пилешкото месо е лесно за готвене, вкусно и се комбинира с почти всичко. Ето защо много хора го предпочитат. Освен това съдържа по-малко наситени мазнини в сравнение със свинското, което пък му добавя още една червена точка в полза на тънката талия.

[ad id=“225664″]

Повечето хора купуват разфасовано пилешко, въпреки че цялото пиле е по-евтино. Макар разфасовано, пилешкото месо се нуждае от специално внимание при съхранение и обработка. Малко домакини спазват всички изисквания, с което застрашават здравето на семейството си.

Кои са често срещаните грешки с пилето, които почти всички допускаме?

  • Оставяме пилето извън хладилника прекалено дълго

Много често се случва да извадим пилето да се размрази и да забравим за него няколко часа. Още по-лошо е, когато то е охладено, а не замразено, и го извадим от хладилника, а тепърва започваме с приготовленията за готвене.

Охладеното пилешко в контакт със стайната температура веднага започва да създава условия за размножаване на бактериите, което крие риск за здравето. Изваждайте пилето накрая, когато вече сте готови да започнете да готвите веднага.

[ad id=“263680″]

  • Неправилно съхранение

Мислите, че няма значение на кой рафт в хладилника ще поставите пилешкото? Не е така. Пилешкото месо има склонността да отделя кръв и сокове, които могат да се разпространят върху други продукти и повърхности в хладилника.

Затова е необходимо да поставите пилето в чиния или тарелка на най-долния рафт на хладилника. Така ще предпазите останалите храни вътре.

  • Изплакваме пилето преди готвене

Доказано е, че измиването на месото не носи абсолютно никакви ползи за вашето здраве. С чиста течаща вода не само не отстранявате бактерии от месото, ами ги разпръсквате по всички околни повърхности в кухнята, повишавайки значително риска от заразяване. Достатъчно е да сготвите добре месото. Термичната обработка е тази, която убива бактериите, не водата.

––

Пилето става още по-вкусно с подходяща марината. Тя е важна и защото ферментацията, която предизвиква, помага на месото да се отърве от бактериите по него. Не използвайте маринатата след като веднъж е влязла в контакт с месото. Ако ви остане от нея, по-добре я изхвърлете, вместо да я ползвате в друго ястие.

[ad id=“236993″]

––

  • Повторно използване на инструменти, влезли в съприкосновение с пилето

Ако сте рязали пилето на дъска, задължително я измийте заедно с ножа, който сте ползвали. Недейте да режете картофи или други зеленчуци, например, защото по тях ще се разпространят потенциални микроорганизми от месото.


image0 (9K)