КФН не знае точния брой на застрахованите в „Олимпик“

„Ако след 10 май са били продавани полици на „Олимпик, това е измама“, твърди Ралица Агайн

[ad id=“225664″]

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания „Олимпик“ са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн, предаде БНР. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство договорите с „Олимпик“ се прекратяват с назначаването на временен ликвидатор – т.е. на 18 август, а българският регулатор е предприел действия още от 10 май нататък.

От Комисията за финансов надзор предупреждават, че ако след 10 май са били продавани полици на обявеното в несъстоятелност застрахователно дружество „Олимпик“, това е измама.

Застрахователното дружество имало лиценз в Кипър, но имало клонове единствено в България. В края на септември ще се знае как да се действа с клиентите на дружеството, но от КФН допуснаха, че българският Гаранционен фонд може да съдейства за защита на правата им.

„Средната загуба на клиента е между 3 лева и 78 лева за периода до края на януари и след края на януари средната загуба от 103 до 192 лева на клиент. Още на десети май било направено така, че да не могат да се продават застраховки в България“, каза Ралица Агайн.

[ad id=“263680″]

„Ако има хора, на които е била продадена застраховка след тази дата, ще трябва да знаят, че става въпрос за измама и ще сигнализираме и полицията и всички компетентни органи, така че да се земат мерки, защото това е гарантирано измама“, подчерта Агайн.

От КФН казаха, че едноличен краен собственик на „Олимпик“ е испански гражданин. От полунощ, по последни данни, без гражданска остават 197 551 застраховани.

Комисията за финансов надзор(ФН) не знае колко точно са застрахованите в „Олимпик“. Това става ясно от писмени отговори на въпроси на програма „Хоризонт“ на БНР от ресорния зам-председател на институцията Ралица Агайн.

За „Гражданската отговорност“ е създадена необходимата организация чрез Гаранционния фонд. Именно благодарение на него се знае колко точно шофьори имат полици по задължителната застраховка. За останалите обаче – комисията няма как да знае, защото „Олимпик“ е бил поднадзорен на кипърския регулатор. Очаква се временният ликвидатор да подготви списъка с ощетените и след като кипърският съд се произнесе те ще имат 35-дневен срок, за да търсят правата си.

[ad id=“236993″]

От Комисията за финансов надзор допълват, че „българските потребители е добре да знаят и да имат предвид, че много от европейските държави въобще нямат схеми за компенсиране при несъстоятелност на застраховател, нито по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, нито по застраховки „Живот“.


image0 (9K)