Кутев: При глупостите, които правят управляващите, изборите са наложителни

БСП се събра на извънреден пленум в централата си на „Позитано“ 20, за да разисква, поне официално, вътрешнопартийни въпроси. Преди началото на заседанието обаче, бе отправен и призив за предсрочни избори.

[ad id=“225664″]

„Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите“, обяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Антон Кутев, цитиран от Канал 3. „Аз лично смятах, че избори ще има, но чак следващата година”, допълни Кутев и отново изтъкна, че те са наложителни заради глупостите на управляващите.

Във връзка със сделката с ЧЕЗ, Антон Кутев уточни, че това не е тема на настоящия пленум, тъй като дневният ред на заседанието предвижда вътрешнопартийни въпроси.

[ad id=“263680″]

„Дълбоко не вярвам в това, което официално ми отговори министър-председателят, че не знае за тази сделка предварително. Не мога да повярвам, че българският и чешкият премиер се срещат и говорят за всичко друго, но не говорят за сделката, която в момента заплашва да го свали от власт“, каза Кутев.

Според него, ако премиерът не е знаел за сделката, трябва да си подаде оставката, но отново изрази увереност, че всъщност Бойко Борисов е бил наясно със случващото се.

[ad id=“237001″]

„За мен остава огромният проблем, когато Гинка продаде на Гинчо. След три години, примерно, тя източи няколкостотин милиона от ЧЕЗ, след което продаде на някой несъстоятелен човек фирмата и той фалира. Какво? Държавата пак ли ще стои отвън и ще каже, че не знае за какво става дума. Очевидно, че държавата трябва да има контрол, защото това е ключово дружество. Представяте ли си един ден да спре тока в София – какво правим? Ако Гинка реши утре, че е обидена на софиянци и дръпне шалтера – какво правим после?“, попита риторично Кутев.

[ad id=“238430″]

„Това управление е без посока и го доказва до този момент. Вече мина половината от председателството на България и ние нямаме посока за това председателство. Играенето на добрия домакин по какъв начин помага на нашите интереси?“, заяви от своя страна секретарят на парламентарната група на партията Филип Попов.

[ad id=“236993″]

Още един депутат от БСП – Красимир Янков, също прогнозира скорошни предсрочни избори.

„Голямото напрежение, което тлее е във връзка с неравенството, което се задълбочава. В България богатите стават все по-богати, а бедните за съжаление, стават все повече и все по-бедни и това правителство не обръща внимание на този голям проблем. Смятам, че това напрежение ще ескалира и Бойко Борисов ще бъде с предсрочно прекратен мандат, заради желанието на хората, на обществото, а ние трябва да удовлетворим искането, желанието за перспектива, за по-добър живот в България, това са очакванията към БСП“, каза Янков и обясни, „няма да е далеч и този момент“ с оставката на Борисов и кабинета му.

[ad id=“236999″]

„Мисля, че в рамките на тази година, Борисов ще му се наложи да предизвика избори, защото предсрочни избори зависят от волята на Бойко Борисов, а той трябва да се съобрази с натиска, който ще има от хората“, допълни Янков.

Иначе по време на пленума, в доклада си за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП, лидерът Корнелия Нинова обяви, че през май БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание, в което ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата.


image0 (9K)