Курц: България е инвестирала най-много в опазването на външните граници на ЕС

„От години работим много добре с г-н Борисов, много се радвам, че съм ви гост“, заяви австрийският канцлер

[ad id=“225664″]

„Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници, колкото България. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

„Много се радвам, че съм ви гост. Радвам се, че съм в България за първи път във функцията ми на федерален канцлер на Австрия. От години работим много добре с г-н Борисов. Радвам се, че имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на ЕС. Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси, а малките да остави на отделните държави“, заяви Курц.

[ad id=“263680″]

По думите му двамата с Борисов са на едно мнение, че най-сериозната област е сигурността.

„Там е необходима съвместна работа по отношение на спирането на миграцията. Благодаря на България, особено на теб приятелю, за това, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен. Важно е за всички нас, държавите от Западните Балкани да бъдат подкрепени по пътя си към Европа. Това е в интерес на държавите около тях. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство“, каза още той.

[ad id=“237001″]

„Твърде рано е за присъединяването на Турция към ЕС“, посочи още Себастиан Курц.

„В начална фаза се намираме на преговорите за финансовата рамка. Вероятно една година ще ни отнеме. Ние като държава, която е платец в ЕС искаме да видим едно по-рационално разходване и съответно пропорционалност в разходите. ЕС ще стане по-малък след излизането на Великобритания и затова трябва да бъдем по-ефикасни в харченето. Огромен е нашият интерес. Външните граници са една от темите, която населението на Европа с право очаква ЕС да се прояви. Радвам се, че премиерът ми разказа как по отношение спирането на нелегалната миграция от Турция работят изключително добре“, заяви той.

[ad id=“238430″]

По думите му е важно да се сътрудничи с Турция по такива теми. „Имаме ясно отношение към присъединяването на Турция към ЕС – това е твърде рано“, подчерта той.


image0 (9K)