“Купувам домашно”: Как Северна Македония се бори с последствията от коронавируса

Правителството възнамерява да раздаде карти, заредени с една минимална заплата на хората с ниски доходи и останали без работа

Повече от 100 000 заредени с пари дебитни карти бяха пуснати тази седмица в Северна Македония, за да се смекчи удара от кризата от коронавируса. Целта е да се подкрепят хората с ниски доходи и местните производители на стоки и услуги. Акцията започва само дни преди насрочените за 15 юли извънредни парламентарни избори.

Министърката на финансите Нина Ангеловска обяви, че стоте хиляди карти са заредени с денари на стойност 11 милиона евро и са част от кампанията на правителството „Купувам домашно“.

Властите предвиждат да раздадат карти на 152 142 граждани, като общата стойност на програмата е над 14 милиона евро.

Идеята е домакинствата с доход под 15 000 денара (243 евро) месечно, колкото е минималната заплата, да получат картите, заредени с до 9000 денара (246 лева). Средствата могат да бъдат изразходвани само за купуване на местни продукти и услуги, включително туристически, в течение на 30 дни.

Стоките и услугите, които могат да се пазаруват, са обозначени в магазините със стикери „Купувам домашно “, а картите ще могат да се ползват до 15 август.

Над 150 хил карти „Купувам домашно“ ще бъдат раздадени на домакинствата в Северна Македония

Изправена пред разразяваща се епидемия от коронавирус, която възпрепятства възобновяването на икономиката, програмата е част от трети пакет от правителствени мерки за компенсиране на последиците от COVID-19.

Но това е и отговор на предпочитанието у македонските потребителите към вносни стоки, което се забелязваше и преди карантината. Данъчната служба съобщи наскоро, че подадените от гражданите заявления за възстановяване на ДДС показват, че през последната година македонците са похарчили почти два пъти повече пари за внос, отколкото за стоки, произведени в страната.

Тази любов към чуждестранните стоки осуетява усилията на политиците, които се опитват да стимулират вътрешното търсене и така да подобрят възможностите за икономически растеж. През 2019 г. северномакедонската икономика порасна с 4%, но прогнозите сочат, че епидемията от коронавирус, който зарази над 11,5 млн. души и отне живота на повече от 540 хиляди по света, ще засегне икономиката на Северна Македония.

“Купувам домашно” ще даде глътка въздух и на местния бизнес, който се опитва да се справи с кризата.

„За нас това е страхотна мярка“, заяви за Балканската служба на Свободна Европа Славко Йорданов, производител на подправки и конфитюри, за когото работят около 80 души в Неготино.

„Бих предложил и публична кампания за повишаване на информираността на хората за закупуване на местни продукти, за да се обясни какво означава“ домашен продукт, казва той. „Ние например правим кетчуп изключително от домати, произведени у нас, а не внесени от чужбина. Гражданите, които решат да купят нашия продукт, трябва да знаят това.

I „Доста смело“

Правителството се надява на 3,8% ръст на икономиката през 2020 г. През април беше съобщено, че се очаква до 4 процента свиване заради коронавируса.

В оценка на антипандемичните мерки на македонското правителство на икономисти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана в края на юни, се казва, че „Като се има предвид малкият размер на икономиката в Северна Македония, мащабът на политическите действия е доста смел и обхваща много ключови групи, които бяха силно засегнати от ограничителните мерки “.

По данни на ОИСР правителството е отделило около 550 милиона евро (1,073 млрд. лв.) за икономическа помощ за последствията от епидемията, което е около 5,5 процента от БВП на Северна Македония.

Третият пакет от мерки, обявен в средата на май, който включва и схемата с разплащателните карти “Купувам домашно”, е насочен специално към насърчаване на потребителското потребление и подпомагане на местния бизнес.

Ярослав Mровиец, анализатор за Югоизточна Европа в ОСИР, заяви, че „правителството на Северна Македония изглежда е използвало съществуващите мерки за подкрепа в региона и ги обединява в нещо иновативно“. Според него няма други правителства, които комбинират финансова и потребителска подкрепа с разплащателни карти с фиксиран срок и насочени към местни стоки и услуги.

„Има случаи (в други страни, б.ред.), в които се предоставят чекове или кредитни карти, но никъде толкова лимитирано, особено по отношение на местната продукция,“ каза Mровиец. „Никоя държава в региона или в друга част на света, не се опитва да насочи толкова в подкрепа на националния продукт. Така че да, в някакъв смисъл това е иновативно.“

Скопие е „много проактивен“ по отношение на мерките за справяне с коронавируса и за подпомагане на икономиката си, добави той.

„Това, което е сигурно, е, че Северна Македония полага много усилия за местното производство“, каза Мровиец.

Северна Македония отдели десетки милиони евро за социална закрила за домакинства, които са загубили доходи, както и за такси за обучение и за ИТ образование за приблизително 100 хиляди студенти. Общата оценка на програмите за подпомагане е около 28 млн. евро.

Схемата за разплащателните карти се ръководи от Нина Ангеловска, 31-годишна предприемачка, която стана известна с фирмата си за електронна търговия. Ангеловска пое финансовия портфейл лично от бившия премиер Зоран Заев през август 2019 г., което мнозина оцениха като добре дошло даване на път на младите и управленска проницателност.

Критиците на мярката обаче обръщат внимание, че картите “Купувам домашно” са много подходящи за пазаруване именно през интернет. А фирмата, която Ангеловска основава – Grouper, е сред водещите е-търговци на дребно, които биха могли да се възползват най-много от картата, даваща възможност и за онлайн покупки.

I Изборен контекст

Началото на кампанията „Купувам домашно“ почти съвпадна с общите избори, пренасрочени за 15 юли. Първоначално те бяха насрочени за края на януари след оттеглянето на Заев.

За да се спазят ограниченията заради епидемията от коронавирус, гласуването за следващ парламент в Северна Македония ще продължи три дни

Бившият министър-председател подаде оставка в края на миналата година с призив за бързи избори, на които да бъде дадена оценка за отложеното от Брюксел през октомври определяне на дата за начало за преговорите за членство на Северна Македония, въпреки спорната промяна на името на страната, за да бъде спечелена подкрепата на Гърция.

Междувременно ЕС оттегли резервите си, но проблемите с епидемията от коронавирус в Северна Македония и въведените строги ограничения, правят изборите непредсказуеми.

След като в средата на май властите огласиха тристепенен план за отваряне на икономиката, броят на новите случаи на коронавирус се увеличи. Това доведе в средата на юни до въвеждането на нови ограничения.

Социалдемократите на Заев се договориха с Християн Мицкиски, лидер на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, да проведат изборите в средата на юли, въпреки продължаващата заплаха за общественото здраве.

Официалният брой на заразените и на починалите – 6777 и 157 на милион жители – е много по-висок от средните стойности в световен мащаб. Той се основава едва на около 65 хил. теста при 2 милиона население, което предполага, че процентите могат да бъдат по-високи.

Тъй като никой от основните играчи не иска да бъде отговорен за нов риск за общественото здраве, организаторите на изборите решиха да удължат гласуването за парламент в продължение на три дни. Така гласуването ще започне от изолирани или поставени под карантина пациенти на 13 юли, чиито бюлетини ще бъдат събрани от здравни работници, и ще завърши с изборен ден в секциите на 15 юли.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)