Кунева: Трафикът на хора има и други причини – продажба на органи и принудителен брак

На дискусия, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, вицепремиерът и председател на комисията Меглена Кунева сподели, че все още най-разпространените форми на трафик на хора са за сексуална и трудова експлоатация. Има и две други причини – продажба на органи и принудителен брак, пише dir.bg
“ След икономическата криза, и при ситуацията в Близкия изток, все повече хора са готови на всичко, за да осигурят благосъстоянието си“, допълва тя.
Тя посочва, че този нов контекст поражда нови схеми на експлоатация и прибавя нови уязвими групи.

Според Кунева, сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по които нередовните мигранти се опитват да легализират своя статут. От фиктивния брак по сметка, до трафика с цел сключване на принудителен брак съществува една стъпка – тази на принудата, каза вицепремиерът.

Кунева заяви, че за първите шест месеца на годината в администрацията на комисията са постъпили 14 сигнала, касаещи принудителен брак. Те са около 1/5 от всички сигнали в комисията и засягат хора между 20 и 25 – годишна възраст, от райони с високи нива на безработица и бедност.

„Установените случаи на мигранти, които пристигат на брега на Европа с отнети органи алармират, че Европа трябва да е с отворени очи към този вид престъпление“, коментира вицепремиерът.
Според данни на Световната здравна организация този „черен бизнес“ носи приходи от 600 млн. до 1,6 млрд. годишно в глобален мащаб.

Жертвите на трафик на хора обичайно са жени, но не трябва да се пренебрегва и проблемът с мъжете, които стават жертва на този вид престъпления, отбеляза министър Кунева.

 Темата у нас все още е табу, а сексуално експлоатираните мъже са около 5 процента от всички жертви и прокуратурата регистрира около 10 подобни случая годишно.


image0 (9K)