Културното-историческото наследство е достъпно за всички

„Античната история на София, културно-историческо наследство достъпно за всички“ е проект, представящ наследството на нашата столица в европейския контекст на културен обмен и културно многообразие. Насочен е към опазване на културно-историческото наследство на София чрез реставрация, консервация и социализация.

Проектът е финансиран по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”. Партньор по проекта е Норвежкият институт за изследване на културното наследство (NIKU). Бенефициент по проекта е Столична община.
Обектите, включени в проекта са: базиликата „Света София“, Западната порта на Сердика и Триъгълната кула на Сердика. Чрез дейностите по консервация, реставрация, експониране и благоустрояване те не само се представят пред широката публика, но се опазват и съхраняват за бъдещите поколения.

През последното десетилетие в България трайно се утвърди разбирането, че културно-историческото наследство е важна интегрална част от общественото развитие, включващо всички етнически съсловия в общата социална тъкан на страната.

Именно затова една от основните дейности по проект „Античната история на София, културно-историческо наследство достъпно за всички“ е интеграцията на лица от малцинствените групи чрез включването им в обучения с културно-историческа насоченост.

В рамките на проекта успешно бе проведено обучение на 30 лица от ромски произход в три обучителни модула: „Ландшафтни дейности“, „Общи работи на обекти с културна-историческа стойност“, както и „Специализирани работи“.
Обучените лица затвърдиха знанията си по време на организирания стаж на обектите „Западна порта на Сердика“ и „Триъгълна кула на Сердика“.

Успешният край на обучението предоставя повече възможности за включване на лицата от ромски произход в дейности по опазване на културно-историческото ни наследство.

Публикацията е изготвена от „Център за професионално обучение и ориентиране“ ООД, изпълнител на договор № СОА16-ДГ55-425 от 27.07.2016 г.


image0 (9K)