Култура и БСП

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Южна поща”, бр. 7, 1990 г.
КУЛТУРА И БСП
Всеки представител на интелигенцията, прочел агитационната листовка на БСП (БКП), сигурно би я окачествил по един и същ начин – като обида. И не само защото написаното в нея не отговаря на истината (когато някой има претенцията да е неин глашатай, той трябва да я поднася цялата и докрай), но и заради това, че всъщност своеобразният позив е предназначен предимно за други социални групи от населението. Целта е една – подхранването на злобата към творческия потенциал на нацията, похвати – отдавна познати.
Ще се опитам да коментирам само някои от „аргументите”, които според БСП трябва да убедят българската интелигенция да гласува за нея.
Според първия опозицията у нас в стремежа си да се домогне до властта спекулира с най-добрите чувства на творческата интелигенция. Ще ми се да попитам как е възможно някой на спекулира със собствените си чувства? Забравиха ли „другарите” от БСП, че тъкмо интелигенцията (унижавана, преследвана и репресирана по най-различни начини през целия комунистически режим) стана душата и сърцето на младата ни опозиция?
Да видим какво, според евтино скалъпената агитка, крие СДС от народа:
„Първо, СДС няма никаква заслуга за отстраняването на Т. Живков.” Само че истината е казана наполовина. Вярно е, че в преврата на 10 юни интелигенцията няма пряко участие. Другояче не би могло и да бъде. Но защо и досега идеологът на БСП А. Лилов, както и останалите висши партийни и държавни ръководители на тази партия не желаят да признаят две нелицеприятни за тях истини? Едната – че процесът на демократизация у нас беше стимулиран както от цялостната обстановка в Източна Европа, така и от легализирането на крехката ни в началото опозиция, оглавена и съставена най-вече от представители на художествената и научната интелигенция в България. Втората – че жертваха престарелия си водач и няколко души от огромната партийно-правителствена клика (наречена от самите тях обкръжение), за да запазят непокътнати властта, привилегиите и парите си!
Следващата полуистина ни разкрива, че Министерството на финансите има списъци, от които се виждало, че 150 интелигенти, които почти всички сега са членове на СДС (поименно не е споменат нито един), през последните 10 години са получавали освен заплати средно и по 30 хиляди лв. хонорари. Но господа комунистите спират дотук, без да продължат чрез през целия си режим те НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО И ПРЕДНАМЕРЕНО облагодетелстваха само една част от интелигенцията, необходима им за създаването на представителна, мегаломанска и с фалшив блясък култура, за възвеличаване на собствената им система. Както и да увеличат браздата между интелигенцията и народа. И още – да всяват разкол и отчуждение между отделните слоеве на самата интелигенция. Но дори и някои от сегашните лидери на СДС да имат публикуваните хонорари, искам да попитам защо да е законно и почтено една част от селското население да има по 100 и повече хиляди лева (спечелени с труд и порядъчно количество отровила ни химия), а интелигенцията да се срамува от собствения си сизифовски труд над белия лист, платното или клавиатурата, донесъл им далеч по-малко доходи. Нека да припомня, че и днес 1 страница художествен превод все още струва колкото един килограм домати!
Колкото до изровените и публикувани в комунистическия печат статии и изказвания на някои от представителите на опозицията, целящи тяхното дискредитиране, нима нито един от идеолозите на БСП и техните агитатори от „Дума” не се сетиха, че съществува и т. нар. Галилеев компромис? Многобройните идеологически бариери можеха да бъдат преодолени с някой материал, написан в стила на времето (тяхното!) и похвалващ някои черти или представители на системата (отново тяхната!). но авторите им знаеха, че този компромис ще им разреши да сътворят ИСТИНСКА наука и изкуство въпреки всичко, въпреки цензурата на комунистическата партия. И ако както твърдят анонимните автори на листовката, интелигенцията е била водена единствено от комерсиални подбуди, щяха ли днес да бъдат извадени на бях свят толкова забранявани от тоталитарния режим филми, книги (тепърва предстоящи да се отпечатат).

Кулминацията на цинизма в листовката: „Те борци за демокрация ли са или борци да вложат парите си в нов вид бизнес, за сметка на народа?” Господа, отговорът е само един: Най-добрата и истинска интелигенция на България НИКОГА не е живяла за сметка на своя народ, А СЕ Е БОРИЛА, ПРИНАСЯЛА В ЖЕРТВА, ОЦЕЛЯВАЛА ОТ ТЕРОРА И УНИЖЕНИЯТА И СЪЗДАВАЛА ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ В ИМЕТО НА НАРОД И РОДИНА! За сметка на своя народ трупаха богатство някои от вашите „пречистени” стари комунисти и нови социалисти. Те бяха готови дори да продадат България и да я направят последната република на Съветския съюз!
Колкото до твърдението ви, че „времето след 9. ІХ. 1944 г. е златен век за българската култура”, искам да ви попитам кога една култура създавана в условия на идеологически канони и жестока цензура, може да роди златни плодове? А дори и в различните клонове на тази култура да е узрял някой златен плод, то не е благодарение на вас, а въпреки вашата власт. Очевидно ще ви бъде полезно да прочетете „Фашизмът” на Ж. Желев, където ще намерите добре обосновано как съществува и се развива културата в условията на тоталитаризма.
Не ни заплашвайте и с това, че ако СДС спечели изборите, културата и образованието едва ли не ще бъдат унищожени. Защото ние учихме и се образовахме (отделен е въпросът за качеството на социалистическото образование) не с вашата благословия и пари, а от порядъчно високите данъци, които нашите родители плащаха на държавата.
След като толкова много пътувахте по света за сметка на държавата, нима не видяхте, че във всяка цивилизована страна (с некомунистически правителства) културата се развива и с държавни субсидии, и със спонсорство, с меценатство! И отглеждаха своите плодове – хайде, ако не всичките златни, то поне узрели и здрави!
Венелина ПОПОВА


image0 (9K)