Кулинарни тайни за по-вкусно готвене

В статията са събрани няколко малки кулинарни хитринки, които определено ще ви бъдат полезни в кухнята. Те ще ви дадат много нови идеи за това как да оползотворите много по-добре наглед обикновени хранителни продукти по време на готвене.

Не пържете бекона, а го изпечете

Ако сте любител на хрупкавия бекон, този съвет определено ще ви хареса. А той е следният: не пържете бекона в тиган. Вместо това го нарежете и го изпечете във фурната. Именно по този начин в американските ресторанти приготвят вкусен бекон в промишлени количества. Изпеченият бекон не е толкова хрупкав като изпържения, но за сметка на това е много вкусен и ароматен.

Направете си сочно пилешко филе в плик

Ако ви е омръзнало да варите пилето, а същевременно не искате да го пържите, можете да опитате следната хитиринка: добавете подправки (не прекалявайте със солта), сложете пилето в хартиен плик за готвене и го изпечете във фурната.

Необходимо е пликът да е добре затворен, за да може сосът от месото да се запази във вътрешността му. Имайте предвид, че ако пликът е направен само от един слой хартия, пилето може да стане сухо. Но ако използвайте двоен лист хартия, за да направите плик, крайният резултат ще е крехко и сочно пилешко филе. Гарнирайте със салата.

Загрейте подправките за повече аромат

Преди да добавите подправките към храната, загрейте ги в тиган.

Така ще отделят много повече от своя аромат. Не е необходимо да загрявате тези подправки, които ще използвате за салатата си. Но това е една много добра идея за всички останали ястия.

Съвет: Винаги съхранявайте подправките си в добре запечатани опаковки, за да може богатият им аромат да се запази за по-дълго време.

Чеснов сос без изострен лош дъх

Много хора избягват да консумират чесън заради острия му мирис.

Но термално обработеният (изпечен или изпържен) чесън е чудесна основа за направата на вкусен чеснов сос, чиято миризма не е толкова натрапчива. Разбира се, сосът не е подходящо допълнение към менюто ви през обедната почивка, но е идеален за вечерята.

Как да го приготвите: запечете глава чесън или изпържете няколко скилидки, докато не омекнат и не придобият златисто-кафеникав оттенък. С помощта на специална преса за чесън пресовайте до образуването на паста. Добавете чаена лъжичка масло и сол. Разбийте, докато сместа не стане бяла. Прибавете малко лимонов сок и разбийте отново. Към вече получената основа на соса можете да добавите всякакви допълнения по ваш избор (подправки, паста от червени чушки или домати, пресни билки и т.н.). Сосът се съчетава с всякакви зеленчукови ястия и месо.

По-бързо пюре от тиква в микровълновата

Пюрето от тиква ще се получи не само вкусно, но и много бързо, ако го приготвите в микровълновата печка. Трябва само да обелите тиквата, да я нарежете на малки парченца и да я сложите в купа, подходяща за ползване в микровълновата печка за около 10-15 минути в зависимост от мощността на печката. След това извадете купата и разбъркайте с вилица. С полученото тиквено пюре можете да си направите кекс или други сладки лакомства.

По-вкусно тофу чрез пресоване

Много хора не харесват вкуса на соевото сирене тофу и го сравняват с картон или хартия. Всъщност то може да се овкуси много лесно, ако към него се добавят подправки, а след това се пресова. За да омекотите твърдото тофу и да го направите по-лесно за обработка, използвайте следната хитринка: пресовайте го, така че от него да се изцеди излишната вода. След това, когато сиренето вече е еластично, можете да пристъпите към готвенето с него.

По-полезни зеленчуци чрез печене

Печените зеленчуци са много по-полезни в сравнение с варените. Причината за това е много проста. При варене се губи голяма част от съдържащите се в зеленчуците полезни вещества. Затова е по-добре да запечете зеленчуците. Така ще се насладите не само на едно вкусно, но и полезно ястие.

Изпечете цвеклото, морковите и картофите на скара. След това ги обелете и си направете салата. Добавете сол и подправки.

Нарежете зелето на малки парченца, добавете сол и подправки. След това го изпечете във фурната. Когато зелето вече е готово, намажете го с масло и го върнете в печката за около 5 минути. Така то ще придобие червеникав оттенък и апетитен аромат.

Изпечете чушките цели, докато не омекнат. Когато са готови, поставете ги в тенджера и похлупете за около 5 минути. През това време люспите ще се отделят от тялото на чушката и тя се бели по-лесно. Вече обелените чушки отделете в отделен съд, където да ги мариновате в смес от подправки, сол, вино или балсамов оцет. Оставите чушките да се мариноват в продължение на няколко часа. Крайният резултат ще е много вкусен.

Патладжаните също са страхотни печени. Изпечените патладжани са лесни за белене и обработка. Можете да ги нарежете на парчета, да ги разбиете в блендера с малко майонеза или да ги изпържите. При всички случай, изпеченият патладжан ще бъде едно много меко, ароматно и вкусно ястие на вашата трапеза.

Със замразен зелен грах, изсушен във фурната, можете да си направите вкусна и хрупкава лека закуска, която по нищо не отстъпва на чипса и снаксовете. Просто трябва да добавите към граха сол и подправки и да го оставите да се изсуши във фурната (още за консервацията чрез сушене тук).

Броколите са по-вкусни и полезни на пара

По-горе споменахме, че зеленчуците трябва да се запичат, а не да се сваряват. Но при броколите нещата стоят по малко по-различно.

Те трябва да се задушат на пара, защото при всякаква друга термална обработка губят повече полезни вещества. Задушени на пара, броколите не само запазват полезните си съставки, но също така стават и по-вкусни.

Размразете зеленчуците във фурната

На етикетите на замразените зеленчуци обикновено е отбелязано, че те могат да бъдат сготвени и в микровълнова печка. Това със сигурност е бърз начин за приготвянето им, но има един недостатък. Когато са приготвени в микровълновата печка, замразените зеленчуци стават жилави, липсва им вкус и аромат.

Затова по-добре ги размразите във фурната. Там зеленчуците ще придобият кафеникав оттенък и ще се изсуша. Освен това във фурната ще се изпари излишната влага. След като се изпекат във фурната, зеленчуците могат да бъдат директно поднесени или допълнително обработени чрез пържене или от тях да се направи супа. При всички случаи, вкусът е страхотен.

Дайте на месото и на печивата малко «почивка»

Не поднасяйте месото, докато е още горещо. Оставете го да си «почине» за малко, т.е. да се поохлади. Така ще стане още по-вкусно.

Това важи и за всевъзможните печива, приготвени във фурната. Когато извадите кекс или баница от фурната, ако ги разрежете веднага, пригответе се да се натрошат, дори да използвате много остър нож. Вместо това трябва да изчакате докато тестото се охлади и едва след това можете да разрежете и да поднесете.

Съвет: при много видове баници е подходящо веднага след като ги извадите от фурната да обърнете тавата на обратно (поставете я върху няколко купички) и да изчакате 15-20 мин. докато изстине и се надигне (заради гравитацията). След това обърнете тавата, нарежете и нападайте.

Източник: blog.liebherr.com


image0 (9K)