КС: Оставането на Делян Добрев в парламента нарушава Конституцията

Днес Конституционният съд е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция

[ad id=“263680″]

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като депутат, съобщи lex.bg.

Решението на съда, което престои да бъде публикувано на сайта му по-късно днес, стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционни дело №17 от 2013 г.

КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

[ad id=“218001″]

Cpeд мнoжecтвoтo apгyмeнти cъдът изтъĸвa и нapyшeниeтo нa Koнcтитyциятa и зaĸoнитe, извъpшeни oт Hapoднoтo cъбpaниe, чиитo пpeдceдaтeл, тoгaвa Димитъp Глaвчeв, нe oбнapoдвa aктa, c ĸoйтo пapлaмeнтът oткaзa дa ocвoбoди Дeлян Дoбpeв, въпpeки дoбpoвoлнo пoдaдeнaтa ocтaвкa.


image0 (9K)