Новият парк в квартал „Казански“ няма да се казва „Новия парк“

Една от точките в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет Стара Загора е именуване на новия парк в квартал „Казански“.   Съветниците ще решават на 29 септември.

Предложението е направено от кметът на общината Живко Тодоров. В аргументите си към старейшините градоначалникът изтъква , че по този начин ще бъде запазена славата на Старозагорски артилерийски полк, участвал активно в боевете при превземането на Одринската крепост – 1913 г..

През юли 2015 година, Община Стара Загора обяви допитване до гражданите за избор на име на новоизградения парк. До 1 септември същата година в общинската администрация са постъпили 170 предложения, но по нито едно от тях не е имало консенсус. Името „Артилерийска слава“ е предложено на 26 март т.г. при общоградското честване на 103-та годишнина от славната Одринска епопея и Деня на Тракия. То е обща инициатива на командването на Втора Тунджанска механизирана бригада, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Тракийско дружество „Одринска епопея“.

„Мястото, на което се изгради новият парк, пази спомена на най-славните страници от развитието на артилерията на територията на нашия град, датата 9 юни 1904 г. поставя началото с прехвърлянето на 8-ми артилерийски полк в Стара Загора, отреден е терен и започва строителството на артилерийски казарми. “ , напомня Живко Тодоров.

Точно там 8-ми артилерийски полк, част от 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, получава своето бойно кръщение и от там започва бойният му път през Първата световна война – на Сръбския фронт, на Македонския фронт, в Леринската операция, в ожесточените боеве при Кенали, на Битолския фронт, при боевете на завоя на река Черна и при град Сяр.

„Заставайки зад това предложение, считам, че чрез това именуване на парка ще извършим един истински родолюбив жест на оценка и признателност, ще съхраним и предадем самочувствието и гордостта на гражданите на Стара Загора, че живеят в град с изключителен принос по време на Освободителната Балканска война.“ , се казва в мотивите на кмета.


image0 (9K)