Кръгла маса за земеделието отчете успехите на ГЕРБ и представи приоритетите за новия мандат

Приоритетите на ГЕРБ в сектор „Земеделие“ представи на кръгла маса в Стара Загора Десислава Танева, бивш министър на земеделието и храните в правителството на Бойко Борисов.

На срещата присъстваха зам. министърът на земеделието и храните за периода 2014 – 2017 Васил Грудев, финансовият съветник Иван Капитанов, водачът на листата за народни представители на ГЕРБ за 27-и Старозагорски избирателен район Емил Христов, Радостин Танев, член на ПК по земеделие към Общинския съвет в града и кандидат-депутат от ГЕРБ, както и представители на бранша.

Десислава Танева отчете добрите резултати в селското стопанство при управлението на ГЕРБ в периода 6 януари 2014 – 26 януари 2017 година.

„Какво постигнахме през тези две години – ръст във всичко: използвана земеделска площ, зеленчуци, площи в системата на контрол на биологично производство, трайни насаждения, постоянно затревени площи, животни.“

Танева представи и акцентите в програмата за управление на ГЕРБ. „Програмата, която ви представяме е реалистична и изпълнима“, подчерта тя.

Бившият министър посочи, че ГЕРБ ще  продължи политиките, които бяха започнати в сектора.

„Приоритизиране на секторите, подкрепа на малките и средни предприятия, акцент върху достъпа до пазари на земеделските производители. Предвиждаме три етапа на цифровизация на административните услуги – от един портал в интернет земеделските производители да могат да проверяват документите си, както и да се възползват от всички останали услуги. В Агенция по безопасност на храните ще въведем електронен идентификатор даващ възможност за проследяване на животните“, каза по време на срещата Танева.

Бяха изнесени данни за област Стара Загора.

„67% от обработваемите площи се ползват за земеделски цели а 27 % представляват постоянно затревени площи. Отчита се ръст на площите със зеленчуци, технически култури и трайни насаждения в Старозагорска област. Тук най-много площи в цялата страна са заети с маслодайна роза 31%, 13% тютюн и 7% лавандула. Увеличение има и в животновъдството, като най-голямото е при говедата и биволите.“, съобщи Десислава Танева.


image0 (9K)