Крум Зарков: Дръж се, корупция, ГЕРБ те гази!

„ГЕРБ предлагат да поправяме закона на законите. Законът, който трябваше да пребори корупцията, ще бъде поправян преди още да е в сила“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

[ad id=“225664″]

Той припомни, че БСП многократно е предупреждавала, че този закон е недомислен. „Той ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Защо сега се сетиха, че променяйки един куп закони, просто така, за да се изпълни някаква препоръка, няма да се направи нищо добро. Къде е Националното сдружение на общините, които вдигнаха врява, но след като беше приет законът? Защо не изразиха своето становище, докато го обсъждахме?“, попита народният представител. Според него причината е, че сблъсъкът е бил силно политически и е имало две различни концепции за борбата с корупцията.

„И всеки един, дори и тези, които виждаха, че управляващите правят недомислици, не смееха да се обявят, за да не бъдат обвинени, че подкрепят някоя страна“, каза още Зарков.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ обясни, че ако 6000 общински съветници не подадат навреме декларация, ще бъдат поставени на цялостна имуществена проверка 10 години назад.

[ad id=“236999″]

„Само по себе си това не е лошо, но новосъздаденият орган, който все още няма председател, не може да обработи информацията от 6000 преписки за 6000 човека от 10 години назад. Този орган ще приключи работата си, преди да е започнал“, категоричен е народният представител. Той подчерта, че отговорен фактор от Националното сдружение на общините е заявил преди дни, че ако законът влезе в сила, България ще остане без общински съветници.

„Какво означава това? Да се запитаме кой и как става общински съветник? Наистина ли, ако забраним общинският съветник да е в търговски взаимоотношения с Общинския съвет, в който работи, България ще остане без общински съветници? Разбирате ли какво означава това? Настояваме сега и в близките дни да бъде предоставена информация за всички общински съветници, които са в търговски или други взаимоотношения с общините, в които работят“, каза още Зарков. Той коментира, че е много е хубав примерът, който се дава в мотивите – за лекаря, който е общински съветник и има кабинет в общината, тъй като в малките населени места няма къде другаде да има кабинет.

[ad id=“237001″]

„Този пример е истина, но в 265 населени места да има по един такъв, това са 265 общински съветници. Да направим за тях изключение. Но аз се сещам и за други примери – арендатор, който обработва общински земи и е общински съветник, охранител, който има частна охранителна фирма и е общински съветник, както и още десетки случаи“, посочи той. Зарков подчерта, че изправени пред този проблем, който е многопластов, управляващите предлагат да бъде отложен с две години.

„Няма да решим проблема, защото той е в нефелната редакция на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Просто ще го отложим с две години, за да знаят хората, които ще кандидатстват за общински съветници, на какъв огън ще бъдат подложени“, уточни депутатът от левицата. Според него, обаче, ще се случи следното – същите общински съветници, които са сега, просто ще си нагласят работата, ще си прехвърлят бизнесите, ще си наредят нещата така, че хем да могат да останат общински съветници, хем да запазят бизнеса с общините.

[ad id=“238430″]

„С две думи: „Дръж се, корупция, ГЕРБ те гази“, обобщи абсурдната ситуация зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.


image0 (9K)