Кристиан Вигенин иска оставка на Борисов и Митов заради провала в ООН

Бившият външен министър на България Кристиан Вигенин написа във Фейсбук, че е редно Бойко Борисов, външният министър Даниел Митов и Кристалина Георгиева да си подадат оставките заради провала на изборите за генерален-секретар на ООН и унижението на Ирина Бокова и страната ни.

„Искам оставки! На Кристалина Георгиева, която получи 5 гласа „за“, 8 „против“, 2 „без мнение“; гласовете на страните-постоянни членки на Съвета за сигурност се разпределят 2:2:1! Тя получи своите 5 минути слава и сама влезе в ролята на Румяна Желева от 2009 г., каква ирония на съдбата. Ирина Бокова е със 7 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „без мнение“, въпреки оттеглената подкрепа! На Бойко Борисов – за неспособността да взима самостоятелни решения, за това, че се поддава на външен и вътрешен натиск, че не може да взима правилни решения в сложна международна среда. На Даниел Митов – за това, че като външен министър не поиска и не можа да проведе адекватна кампания, унизи генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и с пасивността си допринесе за решенията, които лишиха Източна Европа от възможността да излъчи генерален секретар на ООН и които дълго ще хвърлят сянка върху лицето на България пред света. Опозорихте и себе си, и нас, време е да се оттеглите“, написа той в социалната мрежа.

Все още няма официално мнение от Бойко Борисов или Даниел Митов за класирането на Георгиева на осмо от общо десет места на последното предварително гласуване. Бокова стана четвърта.

офнюз


image0 (9K)