Кристалина Георгиева е новият български кандидат за генерален секретар на ООН

Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за генерален секретар на ООН. Това беше решено на днешното заседание на Министерски съвет. За смяната съобщиха премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов.

Кандидатът на България за поста до днес беше Ирина Бокова. Аргументът за свалянето на доверието от нея е „неблагоприятното последно гласуване в Съвета за сигурност на ООН“. При него тя зае шесто място. При предишните вотове в Съвета тя на два пъти остана на второ място и на два пъти – на пето.

„Заради негласното очакване в ООН – жена от Източна Европа да оглави Световната организация, сменяме кандидатурата с тази на Кристалина Георгиева“, обявиха от правителството.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната за кандидат за генерален секретар на ООН на 11 февруари 2016 година. В интервю за „24 часа“ вчера тя коментира, че не вижда основателна причина да се оттегля от надпреварата за ООН.

„Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите“, пояснява Ирина Бокова. Тя допълва, че има сериозни позиции, а „успешният й старт не се е харесал на кръгове в България и извън нея, които са започнали негативна кампания“.


image0 (9K)