Кристалина Георгиева е единственият кандидат за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева е най-вероятният нов шеф на Международния валутен фонд. В седем часа тази сутрин изтече срокът за публично обявяване на кандидатурите за поста. Великобритания също подкрепи българката, съобщава БНТ.

Кристалина Георгиева е на път да смени Кристин Лагард начело на МВФ, след като потенциалният съперник на българката бившият британски финансов министър Джордж Озбърн се отказа от надпреварата. Сега Лондон подкрепя Георгиева.

Срокът за публично номиниране на кандидати в последната минута изтече в седем сутринта. Ако има таен кандидат, фондът не огласява името му. Институцията не е коментирала тази страна на въпроса. Източници запознати с процеса обаче твърдят, че няма признаци за друг конкурент.

66-годишната бивша еврокомисарка беше номинирана от европейските страни през август.

Изискването за възраст отпадна вчера и така тя отговаря на условията за шеф на фонда. Процедурата изисква подбиране на не повече от трима кандидати за поста и изслушването им от изпълнителния съвет. Следва гласуване.

Очаква се новият ръководител на МВФ да бъде официално обявен на 4 октомври, две седмици преди годишната среща на финансовата институция и на Световната банка.

 


image0 (9K)