Кризата в Македония се задълбочава

Македонският президент отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на на лидера на социалдемократите Зоран Заев, съобщи „Ройтерс”.
В специално обръщение Георге Иванов заяви, че след проведените избори на 11-ти декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина, имайки предвид Албания, и е била изготвена т.нар. „Албанска платформа”, съобщи Нова телевизия

„Очаквах политическите партии да осъдят този акт… Това са сериозни моменти от историята на Македония. Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи…. Аз се заклех да спазвам Конституцията. Съвестта не ми дава право да дам мандат. Няма заплахи и закани, който може да ме накарат да наруша законите и Конституцията на страната”, каза Иванов.

„Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това”, заяви македонският президент.


image0 (9K)