Крие ли се врагът зад маската на европейски ценности? Едно есе за Левски и много въпроси

Снимката е илюстративна

Възможно ли е българските политици да говорят за европейски ценности в училищата, а в същото време там да се поощрява точно обратното? Оказва се, че е напълно възможно една неправителствена организация да развива дейност в стотици български училища и да награди ученическо есе, което посочва врага на България, който „дебне отвсякъде, само че е зад маската на т.н. „европейски ценности“. И Министерството на образованието и науката (МОН) да не контролира по никакъв начин този процес.

Такъв е случаят с конкурс на сдружение „Общобългарски комитет „Васил Левски“, което награждава есе, задаващо въпроса „Как ще се борим срещу врага?“, а той се крие – както вече разбрахме – зад маската на европейски ценности.

Освен за европейски пари, българските политици говорят и за европейски ценности. Министърът на образованието Красимир Вълчев не е изключение и често споменава за необходимостта българското училище да изгражда европейски ценности у децата. Участва в конференции на тази тема. В същото време на територията на поверените на министъра училища комитетът „Васил Левски“ организира конкурс и награждава есе с точно противоположното послание.

I „А той дебне отвсякъде“

„Не сме „братя и сестри“ всеки е сам за себе си. Без обединение как ще се борим срещу врага? А той дебне отвсякъде, само че е зад маската на т.н. „европейски ценности“.

Това са точните думи на 17-годишен ученик от Националната априловска гимназия в Габрово. Той е един от отличените с първа награда в Националния ученически конкурс „150 години Българска национална революция“, организиран от Общобългарски комитет „Васил Левски“. Не включваме ученика в тази история по две причини – защото е непълнолетен и защото Конституцията на република България гарантира на всеки правото на свободно мнение и изразяване. Потърсихме отговор на други въпроси – кой и как поощрява антиевропейски настроения в училище и дали министерството осъществява контрол.

I Кой и как прави конкурс в училище

На 11 март сдружението обявява на сайта си конкурс в няколко категории, като една от тях е есе на тема „Аз съм Левски“. Организаторите насърчават участниците да опишат какво биха направили, ако се поставят на мястото на Апостола в днешно време, какви цели биха си поставили, какви действия биха предприели, за какви промени биха работили.

Резултатите са обявени на 31 май. В журито на конкурса – или както уточни председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев пред Свободна Европа, по-коректно е да се нарича комисия – са акад. Антон Дончев, самият Василев, проф. Елена Кутева и други членове от ръководството на сдружението. Списъкът с наградените е публикуван и във Фейсбук страницата на сдружението, а Васил Василев представя най-въздействащите есета и изпълненията от другите категории в конкурса в телевезионен ефир в предаването си „Не се страхувай“ по БСТВ, телевизията на Българската социалистическа партия.

Василев е известен журналист и бизнесмен. Работил е като кореспондент на БНТ в Бейрут и Париж. След това е представител на френските автомобили „Пежо“ за България. През 2009 г. е огласен от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Сдружението „Общобългарски комитет „Васил Левски“, на който е председател Василев, е създадено през 2013 г. От следващата година то създава клубове „Млади възрожденци“. Участници в конкурса се набират чрез тези клубове, каквито в страната има около 300.

По думите на Васил Василев инициативата за създаване на клубовете идва от учители, родители или на директори в съответните училища, а Министерство на образованието (МОН) е издало разрешение в самото начало, когато е започнало създаването им.

         “ Индивидуално разрешение
            за откриването на клуб
            във всяко училище
            не е искано.

„Ние сме искали в началото (разрешение – б.а.), когато се създадоха тези клубове и тогава получихме одобрението на МОН. След това не се налага и не сме искали за всяко училище, защото това ще затормози. То е едно и също – дали ще е в едно софийско, сливенско“, обясни Василев.

Индивидуално разрешение за откриването на клуб във всяко училище не е искано. Това се потвърждава и от думите на директорката на Националната априловска гимназия Снежана Рачевиц, която обясни за Свободна Европа, че клубът е създаден от една от учителките по история в гимназията. По думите ѝ той работи много активно от години и се обновява, когато учениците завършат.

Свободна Европа попита и Министерство на образованието дали е необходимо сдружения да поискат и съответно да получат разрешение за създаване на клубове в училище. „Указанията на МОН към директорите на училищата за работата на НПО в училищата, са да не допускат в образователните институции представители на неправителствени организации, които биха налагали спорни възпитателни доктрини или тези, които са в разрез със Закона за предучилищното и училищно образование. В него е записано, че една от целите на училищното образование е учениците да познават „националните, европейските и световните културни ценности и традиции“, се казва в официалния отговор от министерството.

Оттам допълват още, че клуб „Млади възрожденци“ не е НПО, не е и сдружение. „Създаден е през 2014 година и в него доброволно се включват ученици, които желаят да подкрепят национални и родолюбиви каузи и участват в различни местни и национални инициативи, свързани с патриотичното възпитание“. Участието на ученика в конкурса не е свързано с учебния процес, който се провежда в училището, а с членството му в клуба*.

I „Не просто възмутително​“

За есето си ученикът ще получи награда от 1000 лв. В него обаче има най-малко два проблема. Първият е, че комисията е оценила високо есе, което не отговаря на поставените от самата нея условия. Тезата, в която ученикът определя като враг „европейските ценности“, не отговаря по никакъв начин на идеите, прокламирани от Апостола на свободата Васил Левски.

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“, са думи на Левски.

         “ „Чрез думите на това дете
             хората от журито очевидно
             се опитват да прокламират
             собствените си схващания“.

„Чрез думите на това дете хората от журито очевидно се опитват да прокламират собствените си схващания за вредата от общоевропейските ценности, което е вредно за България. Изключително подло е това да се свързва с името на Левски“, коментира пред Свободна Европа издателят Манол Пейков.

Не така обаче смята Васил Василев: „Нашата цел е преди всичко да накараме децата да мислят, да оценяват и да се придържат към тези вечни български, пък и общочовешки ценности като свобода, достойнство, почтеност, трудолюбие, любов към отечеството и т.н. Това са вечните ценности. Погледът на едно дете върху съвременния свят, може да бъде критичен“, коментира той и допълни, че „в мисленето на децата е крайно неправилно и несправедливо да се налагат догми“.

Според директорката на Националната априловска гимназия кавичките са важен елемент от пунктуацията на есето. „Това е многопластова идея“, каза тя. Според нея е „превратно разбрано“ и тя не изпитва притеснения по отношение на съдържанието на този цитат.

Втори проблем беше посочен от Силвия Недкова в сайта „Площад „Славейков“. И той е, че части от есето си имат други автори. И в случая става дума за плагиатство. Недкова посочва, че точно този цитат е взет дословно от есе на Николина Барбутева, публикувано в сайта „Откровения“ през януари 2019 г., друга част от есето е от стихотворение на Златина Великова, а отделни изречения са взети от различни публикации.

Манол Пейков коментира още, че детето е твърде младо, за да има изградени възгледи. „Можем да допуснем, че той (авторът – б.а.) дори не знае какво стои зад думите „европейски ценности“. Но със сигурност хората от журито много добре знаят и оценявайки това есе, те награждават това, което е казано вътре. Хората, на които трябва да търсим отговорност в случая, са хората от журито. Те трябва да излязат публично и да кажат дали одобряват подобна позиция, свързана с името на Левски“.

„Нека този, който може да се почувства засегнат, че е обект на плагиатство, той да реагира. Твърдения, които може да са безпочвени, може и да имат основания, аз не знам, но в никакъв случай не смятам, че на такова нещо трябва да се обръща особено внимание“, отговори Василев на въпрос на Свободна Европа.

„Кои са общоевропейските ценности?“, попита още издателят Манол Пейков риторично. „Ценността за равенството между хората, равенството между половете, междуличностното и междуетническо отношение и т.н. Коя от тази европейски ценности е заплаха за тях? Нека да кажат. Не можем просто така да си говорим за европейски ценности. Кои са тези, които те оспорват? Кое според тях е важното, адекватното, което е казало това дете. Поощрили са го, защото има литературна стойност, каквато аз не виждам да има, или защото има идеологическа стойност, която е в унисон с техните схващания? Това е не просто възмутително, то е осъдително, според мен“.

* Отговорът на Министерство на образованието е добавен след публикуването на статията, тъй като е получен по-късно.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)