Крепостта, от която римляните са охранявали подстъпите към Троянския Балкан

По продължение на античния римски път Виа Траяна е имало много селища, пътни станции, укрепления. Крепостта Состра е шеста поред. Попадаме на нея съвсем случайно, само на метри от главния път от Троян за Ловеч.

Свикнали сме да посещаваме туристически обекти винаги след няколко разклона, търсейки по картите къде точно се намира издирваният обект, понякога свиваме по черни пътчета, а накрая се налага да повървим и пеша. Но не и със Состра. Тя изскача почти пред колата ти и просто няма как да ѝ откажеш.

[ad id=“225664″]

Никакъв проблем не е и паркирането – не може да бъде! Чакълен плац и място за 20-ина автомобила. Взимаш бутилката с вода, телефона и заставаш на широкия 8 метра римски път, когото няма как да сбъркаш. Макар и понатрошени и изместени, камъните следват строен ред и голяма част от настилката пред самата крепост е запазена. Насреща е възстановена източната порта в цялото ѝ великолепие, а отстрани се издигат високите стени. Качваш се в кулите, поглеждаш през бойниците, а долу те чакат информационни табели и карти, от които научаваш почти всичко за разположението на укреплението, за видовете сгради вътре и тяхното предназначение.

[ad id=“237001″]

Состра е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е имало помещения за до 1000 пехотни войници, които са охранявали подстъпите към Троянския Балкан.

По-рано тук са живели траките кробизи.

Строителството на крепостта Состра започва около 147 г. по заповед на император Антонин Пий. При неговото управление тук е разквартирувана Втора Матиакска кохорта. През 249 г. крепостта и прилежащото селище, което е имало военен характер, са опустошени от готите. Кога точно започва възстановяването, не е известно, но се знае, че пет години по-късно по заповед на император Галиен тук е изпратена Втора кохорта (на възвращенците), на която е наредено да издигне нова крепостна стена (останките от първоначалната все още са видими на окооло 2 м. от новата). Нейното изграждане продължава три десетилетия, като е достигала височина 10 метра. Останки от Източната стена са запазени и днес. През 378 г. Состра за пореден път е разрушена от готите. Скоро след това е издигната християнска базилика в селището на името на Св. Георги, а в началото на 5 в. след заселването тук на цивилно население, крепостта окончателно губи военния си характер. По същото време започва постепенното възстановяване на по-ранните тракийски крепости в околностите.

Состра прекратява съществуването си в края на 5 в. с разрушаването ѝ от хуните. Чак през 19 в. на това място е построен малък пътен хан, наречен „Ломешки ханчета“.

Проучването и възстановяването на Состра е извършено в периода 2002- 2011 г.

[ad id=“236999″]

Сега мястото е магнетично, ако възбудиш въображението си и докоснеш камъните, подреждани тук преди толкова векове. Кипял е живот, подрънквали са колесници, шлемовете на войниците и техните ризници са оставяни някъде в това пространство, отразявайки слънчевите лъчи. Представяш си, че си един от тях, посрещаш смело готите или хуните, а прахът по раните ти пощипва кожата. А може и да си влизал като римски император в това укрепление?

Единственото напомняне за съвременната цивилизация, което може да те върне към действителността, са жп релси, минаващи през малка част от заграденото пространство на крепостта.

Излизаш от машината на времето, която сам си съградил, благодарение на тези древни камъни и се потопяваш отново в 21 век, който ти предлага толкова много други възможности.


image0 (9K)