Кремъл за ракетните удари на САЩ: Агресия против суверенна държава, извършени в нарушение на международното право

 Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков: „Президентът Путин счита американските удари в Сирия за агресия против суверенна държава, извършени в нарушение на международното право”
Според Путин този удар отвличал вниманието на обществото от многобройните жертви сред цивилното население във войната в Ирак и операцията срещу Мосул.

През март там са загинали 150 души след въздушни удари на водената от САЩ коалиция. За Кремъл ударът е направен под измислен претекст. Той ще доведе до сериозни последствия и увреждания на руско-американските отношения.
Официална реакция вече има и от страна на Иран, предаде The Guardian. Говорителят на иранското външно министерство Бахран Гасеми заяви, че тази акция е опасна, деструктивна и нарушава принципите на международното право. Гасеми каза и, че Иран е най-голямата жертва на химически оръжия през 80-те години на XX век, но въпреки това Техеран осъжда атаката срещу Шейрат като начин на противодействие. Според него ударът на Вашингтон само ще усложни обстановката и ще засили тероризма в региона на Сирия.
По-рано тази сутрин Нова телевизия съобщи, че най-малко четирима души са загинали след атаката срещу Шейрат. По официални данни, в 4:40 часа българско време САЩ изстреля 59 ракети „Томахоук“ срещу Шейрат, близо до град Хомс. Съобщава се за разрушена инфраструктура, включително самолети,  няма данни за жертви.

Източник: actualno.com


image0 (9K)