Кремъл: Путин и Тръмп ще си сверят часовниците по проблемите на стабилността

По време на срещата в Париж двамата ще обсъдят и договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег в Европа

Президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще си сверят часовниците на 11 ноември в Париж по множество проблеми, включително по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег в Европа (ДЛРСМОЕ), съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Срещата ще се състои в кулоарите на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война съгласно договореност, постигната при гостуването тук (в Москва) на (съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон) Болтън“, каза Песков пред журналисти.

По думите му „основната цел е да се сверят часовниците“.

„Пред президентите на Русия и САЩ традиционно стоят много въпроси, по които трябва да се обменят мнения, все още има много въпроси, засягащи стабилността, още повече в контекста на изказаното намерение на САЩ да излязат от ДЛРСМОЕ“, отбеляза Песков.

Според него „всичко това, безусловно, ще бъде в дневния ред (на срещата в Париж)“.

Говорителят на Путин добави, че президентите, „разбира се, ще обсъдят двустранните руско-американски отношения“.

„Това сверяване на часовниците всъщност е основната цел на подобни срещи“, подчерта Песков.

Говорителят на Путин освен това изрази съжаление за закриването на руското списание „Ню таймс“. „Ако списанието го няма, разбира се, това по-скоро е лошо, отколкото добре. Може само да съжаляваме“, изтъкна Песков.

Той обаче отбеляза: „Съдейки по това, което се знае, списанието е получавало пари от чужбина и не е декларирало това в съответствие с нашето законодателство. Затова глобата в размер точно на тази сума, която изданието е получавало, е това решение, което е било взето от Роскомнадзор (Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации). В случая всичко е в строго съответствие със законодателството.“

По-рано руски съд постанови „Ню таймс“ да заплати глоба от 22,5 млн. рубли.

Адвокатът на списанието и на главния редактор Вадим Прохоров отбеляза, че сумата на глобата е съпоставима с годишния бюджет на изданието за миналата година. По думите му „Ню таймс“ ще подаде апелативна и касационна жалба по даденото решение, а също жалба до Европейския съд за правата на човека.

Печатната версия на списание „Ню таймс“ престана да излиза през 2017 г. поради недостиг на финанси. Тогава тиражът беше 50 хиляди. Сега изданието съществува само в електронен вариант.


image0 (9K)