Кремъл предупреди, че САЩ готвят „провокация с жертви“ във Венецуела

Във Венецуела се подготвя провокация с жертви като оправдание за силова акция отвън. Това заяви днес на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предадоха ТАСС и „Дневник“.

„Под прикритието на хуманитарен конвой се подготвя провокация, включително с жертви. Целта е тя да послужи като предлог за силова акция отвън. Всички трябва ясно да разбират това“, каза Захарова.

По думите й „организаторите май са се излъгали и в това“. „Възможността за военна интервенция просто е червена линия за цяла Латинска Америка и, общо взето, за цялата световна общност, която се смята за цивилизована“, изтъкна говорителят.

Москва смята за необходимо държавите „да се въздържат от стъпки и изявления, способни да провокират ескалация на напрежението във Венецуела, по-специално от всякакви призиви към въоръжените сили на Венецуела, криещи риска те да се включат във вътрешното гражданско противопоставяне“. „Повтаряме неуморно: задача на международната общност е да съдейства за постигане на разбирателство между различните политически сили във Венецуела“, добави Захарова.

Междувременно „форсираното изграждане на успоредни държавни структури (във Венецуела) не носи видим резултат, броят на участниците в антиправителствените протести не достига набелязаните мащаби“ и вътрешната опозиция не успява да се обедини, отбеляза говорителят на руското външно министерство.

Преди седмица САЩ изпратиха над 100 тона хуманитарни помощи за Венецуела, но конвоят бе блокиран от военните в страната на границите с Колумбия и Бразилия. Самопровъзгласилията за президент Хуан Гайдо обяви по-рано тази седмица, че операцията по вкарването на помощите ще започне на 23 февруари. Според експерти  идеята на Гуайдо е да окаже натиск върху армията да приеме помощите и на практика да признае властта му на временен президент, отстъпвайки от верността си към държавния глава Николас Мадуро.


image0 (9K)